Nyheter

Bageriet blir bostäder

Den gamla spisbrödsfabriken ska genomgå en stor förändring och just nu pågår invändig rivning. – Det här är verkligen ett ”one of a kind”-projekt, vilket gör det väldigt roligt att jobba med, säger Rikard Wiss. Foto: Anna Sjöström

På Kvarnholmen pågår just nu flera byggprojekt.
Ett av dem är den gamla spisbrödsfabriken som Oscar Properties bygger om till lägenheter.
En av de stora utmaningarna i projektet är att allt tegel i silobyggnaden måste tas ner, återvinnas och sedan sättas tillbaks.

Tegelbyggnaden ligger högt vid Stockholms inlopp i nordvästra Nacka. Den uppfördes 1932 av KF, Kooperativa Förbundet,som spisbrödsfabrik och ritades av KF: s egna arkitekter. Här fanns bageriverksamhet fram till 1990-talet.
Nu håller fabriken, som består av en bageridel och en silo, på att restaureras och byggas till. Här ska det bli 128 lägenheter, ettor till och med femmor, som är klara för första inflyttning under tredje kvartalet 2017. Total boyta är cirka 8 440 kvadratmeter.

2014 köpte Oscar Properties fastigheten av Nacka kommun och projektet är Oscar Properties andra i Nacka, efter Läderfabriken i Järla Sjö.
– Jag skulle säga att det är ett typiskt Oscar Properties-projekt. Det är en gammal byggnad med karaktär och bra läge som vi gör om till lägenheter, säger Rikard Wiss, vd Oscar Properties Bygg.

– Vi har haft ögonen på spisbrödsfabriken sedan vi arbetade med Luma-fabriken, som även den är ritad av KF: s eget arkitektkontor. Bageriet är en av Stockholms vackraste fabriksbyggnader med en unik placering vid Stockholms inlopp, säger Oscar Engelbert, vd Oscar Properties.

De fick tillträde till fastigheten i slutet av sommaren 2015 och just nu pågår tung rivning med cirka 20 man på bygget.
Lågdelen, bageriet, ska byggas på med två våningar och blir totalt sex våningar hög. Högdelen, silon, är på 14 våningar.
Invändigt ska bagerikänslan fångas, med bland annat extra djupa bänkskivor, ljusa ytor som kontrasterar mot mörka detaljer.
I fastigheten ska det också skapas ett närcentrum, med butiker och annan service.

Att restaurera silon är ett stort jobb. Den nuvarande fasaden ska bevaras enligt detaljplanen, men stommen måste bilas bort och restaureras.
– Vi kommer att demontera allt tegel på fasaden, spara och återvinna det. Det måste hanteras försiktigt så det inte går sönder, men eftersom vi ska sätta in stora fönster så kommer vi att få ”extra” tegel därifrån.
En annan utmaning är att det är trångt på platsen, för här ligger alla byggen tätt.

– Det är full fart här ute och området blir allt mer intressant, vilket är positivt då det bland annat skapar underlag för ett närcentrum, säger Rikard Wiss.

Oscar Properties Bygg är totalentreprenör och är nu inne i en intensiv fas med många upphandlingar.
– Stommen, installationer och murning är några av de största. Vi räknar med mellan cirka 30 och 40 entreprenader totalt, säger Rikard Wiss.

Etapp 1 består av 40 lägenheter som släppts till försäljning och sålt slut. Inom ett par månader börjar man sälja etapp 2.
Oscar Properties har just nu sex projekt i produktion. Förutom Bageriet är det också HG7, Industriverket, Norra Tornen, 79 & Park och Lyceum.