Betongbehållare föll över arbetare

Betongbehållare föll över arbetare
Ännu en olycka har inträffat på ett av Botryggs byggen i Stockholm när en betongbehållare föll ner över byggnadsarbetare. En polsk arbetare skadades allvarligt och vårdas nu på sjukhus.

Olyckan inträffade vid elvatiden på tisdagsförmiddagen vid bygget av Johannelunds trädgårdsstad, vid Hässelby i Stockholm. En betongbalk skulle gjutas och en betongbehållare, en så kallad bask, var upphissad av en tornkran. Helt plötsligt föll basken ner och knuffade ner en av byggnadsarbetarna till betongplattan cirka 2,5 meter nedanför.

— Efter att han föll ner har han fått hönan på vajern över sig, säger arbetsmiljöinspektör Heléne Eklöf.

Vid olyckstillfället befann sig tre byggnadsarbetare på balken. Två av dem träffades av nedfallande föremål. Mannen som föll, en 30-årig polsk byggnadsarbetare, fördes till Karolinska sjukhuset med ambulans. Den andre byggnadsarbetaren skadades lindrigt.

Enligt Karolinska sjukhusets presstjänst är 30-åringen allvarligt men inte livshotande skadad. Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till kroppsskada. Kriminalinspektör Kent Eriksen avslöjar inte om någon är misstänkt för brott i dagsläget.
I sin anmälan till Arbetsmiljöverket anger Botrygg Bygg att olyckan orsakades av att bromsen på lyftkranen slutade att fungera. Arbetsmiljöverket har utfärdat ett omedelbart förbud att använda kranen tills Botrygg har utrett olyckan och en besiktningsman har utrett varför kranen havererade.

Michael Cocozza, vd på Botrygg Bygg, säger att besiktningsmannen och kranföraren har konstaterat att växellådan var utsliten, vilket ledde till att bromsen slogs ut.

— Kranen är relativt ny, den är tillverkad 2008. Vi ska byta ut växellådan. Sedan får utredningen visa vad det är som har gått fel, säger Michael Cocozza.

30-åringen är anställd på det polska bolaget Wrobis, som har anlitats som underentreprenör för stombygget i Hässelby.
Efter olyckan låg arbetet nere under tisdagen, men under onsdagen började man arbeta igen, men då enbart med en annan kran. På tisdag räknar Michael Cocozza med att den felande kranen ska vara reparerad och tillbaka i arbete igen.

Från en anonym tipsare har Byggvärlden fått en uppgift om att lyftkranen hade manipulerats för att kunna nå över hela arbetsplatsen, och att kranen på så sätt har överlastats. När vi frågar Michael Cocozza om den uppgiften säger han att det rör sig om falsk ryktesspridning och förtal.

— Det är rent löjligt att påstå en sådan sak. Den uppgiften polisanmäler vi. Lyftet skedde cirka 34 meter ut på armen, där tar vår kran 3,5 ton. En full bask väger runt 2,6 ton, säger Michael Cocozza.

Botrygg Bygg har drabbats av ett tillbud med en lyftkran tidigare. I december förra året lossnade två stålbalkar från en lyftkran i Hammarby Sjöstad och rasade sju våningar. Ingen skadades vid det tillfället.

I januari förra året publicerade Byggvärlden en granskning av Arbetsmiljöverkets samtliga handlingar om Botryggs byggen i Stockholm. Resultatet visade att Botrygg Bygg hade fått flera arbetsförbud och viten och Arbetsmiljöverket talade då om att de hade ”jätteproblem” med företaget i Stockholm.

Botryggs vd har dock hävdat att Arbetsmiljöverket tillämpar regelverket olika i Linköping och i Stockholm, och att Byggnads skyddsombud har ett intresse av att störa Botryggs arbete i Stockholm eftersom Botrygg där anställer utländska arbetare som inte är medlemmar i Byggnads.

Relaterade artiklar

Nu är Karlatornet högst i Norden
De bygger Axevalla Hästcentrum
HD prövar inte frågan – tvisten om Gondolens skadestånd är avgjord
Överklagar miljardkontrakt i tunnelbanans utbyggnad