Nyheter

Beviljade stöd för hyresrätter har fördubblats

Intresset för regeringens investeringsstöd för hyresrätter ökar, enligt bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Susanne Bengtsson
Byggandet av dyra bostadsrätter sjunker, men regeringens investeringsstöd för hyresrätter är populärare än någonsin. Uppdaterade siffror från Boverket visar att antalet beviljade stöd har fördubblats. 
 – Intresset för att bygga med investeringsstöd ökar kraftigt.  Det är glädjande och betyder att ännu fler kan få nya hyresbostäder med rimliga hyror och lägre energiförbrukning. Stödet är viktigare än någonsin när nu byggandet av bostadsrätter minskar, säger bostadsminister Peter Eriksson, i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

De senaste siffrorna från Boverket visar att totalt har över 5,8 miljarder kronor beviljats i stöd till över 20 000 bostäder, både till privata bolag och allmännyttan. Syftet är att hålla hyrorna nere i nyproduktion och att få fram fler mindre hyresrätter. Utbetalning av stödet sker löpande när bostäderna färdigställs.

Regeringen har under våren 2018 beslutat om både höjt investeringsstöd (i kronor per kvadratmeter boarea, BOA) och höjt den högsta tillåtna hyran. Regeringen har också gjort det möjligt att söka stöd för bostäder som byggs på befintliga fastigheter. Hissinstallationer i samband med påbyggnad gynnar även befintliga hyresgäster. Sammantaget gör detta det möjligt att bygga fler bostäder i fler lägen på fler orter.