Nyheter

Bo Antoni: ”Alla måste ta sitt ansvar”

— Jag har själv vid otaliga tillfällen sett slarv med byggsäkerheten och lyft på luren till den ansvarige arbetsgivaren. Det finns inget försvar för slarvet. <br></br> Det säger Bo Antoni, vd på Sveriges Byggindustrier, och hoppas på en attity

Sveriges Byggindustrier har över 3 000 medlemsföretag inom byggbranschen. En bransch som enligt statistik från Arbetsmiljöverket dras med ett antal arbetsrelaterade dödsfall och svåra olyckor varje år.

— Det är givetvis inte acceptabelt. Sedan kan man fråga sig vem det är som slarvar. Arbetsgivaren måste så klart se till att skyddsanordningar finns att tillgå och är juridiskt ansvarig. Men sedan har alla ett individuellt och moraliskt ansvar att regler följs. Och självbevarelsedriften borde ju få folk att inte gå utan linor på takåsar, som jag sett, säger Bo Antoni.

Varför medarbetare inom byggbranschen ändå väljer att inte följa säkerhetsföreskrifter tror Bo Antoni beror på bekvämlighet.

— Frågar man en byggjobbare varför han eller hon struntat i reglerna så har de säkert, enligt de själva, goda anledningar. Men tänker de efter så inser nog de flesta att det inte finns ett försvar, säger Bo Antoni.

Hur ska man få stopp på ökningen av dödsolyckor och säkerhetsfusket?

— Dels handlar det om att vi måste följa alla lagar och regler. Sedan handlar det om ett omfattande informations- och attitydarbete. Här kan vi på Sveriges Byggindustrier hjälpa till, vilket vi också gör.

Men även med omfattande informationskampanjer är det inte säkert att olyckorna försvinner, anser Bo Antoni.

— Att veta och att agera är två olika saker. Varenda kotte vet att det är fel att inte följa hastighetsbegränsningar, till exempel, men väldigt många gör det ändå, säger han.