Nyheter

Bo en putt från banan

Varför bo på ett ställe och spela golf på ett annat? Byggföretaget JSB tycks ha ställt sig frågan och planerar ett höghus i Sölvesborg, endast en putt från greenen. — Det här är ett livsstilsboende. Och om man gillar golf är det en fördel, säger Pether F

Upp emot 50 meter fördelat på 15 våningar. Så högt kan det nya huset utanför Sölvesborg bli. Totalt ska höghuset innehålla 42 exklusiva lägenheter.
— Målgruppen är 50-plussare som vill sälja villan och bo bekvämt. Vi ser också att målgruppen är internationell. Det är många tyskar och holländare som vill bo i södra Sverige. Kanske har man ett hus i Medelhavet på vintern och så vill man bo här på sommaren, förklarar Pether Fredholm.
Det planerade höghuset ligger isolerat, utanför Sölvesborg, men granne med en golfbana. Enligt Pether Fredholm är grannskapet ingen slump.
— Det är golfen som ska locka kunderna, i kombination med naturen och avskildheten, även om man bor nära Sölvesborg, säger han.
Vare sig produktionskostnaderna eller de tänkta priserna på lägenheterna är offentliggjorda än. Men det blir inget budgetboende.
— Syftet är inte att bygga något enkelt och billigt. Det blir troligen ägarlägenheter och projektet liknar ett sådant som Victoria Park i Malmö, säger Pether Fredholm.

Men vad tror du är lockelsen med Sölvesborg är för de tilltänkta målgrupperna?
— Sölvesborg ligger nära kontinenten.

Men om man inte är pensionär, tänker du att alla ska hitta jobb i Sölvesborg?
— Sölvesborg är en liten stad. Det är nog pendling till andra städer som gäller.
Området ska nu detaljplaneras. Sedan återstår bland annat bygglov och miljöprövning innan en eventuell spade kan sättas i jorden. Förutsatt att processen flyter på problemfritt kan inflyttning äga rum runt 2013.

Livsstilsboende i Sölvesborgsviken

Byggherre: JSB.
Arkitekter: Peter Nordström Arkitektkontor.
Entreprenör: JSB.
Produktionskostnad:Inte klart.
Byggstart: 2011.Om inga hinder dyker upp.
Klart: 2013. Om inga hinder dyker upp.