Nyheter

Bolag anklagas för byggfusk

Här har hyresgästerna redan flyttat in. Trots att alla balkonger saknar räcken. — Det är helt otillständigt, säger stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

Lelånghus bygger på två ställen på Bjursätragatan i Rågsved, i utkanten av Stockholm. 120 studentlägenheter byggs i två hus nära tunnelbanan, lite längre bort har ett 30-tal hyreslägenheter uppförts i ett hus.

Linda Petersson Raidla har bott en dryg vecka i sin hyreslägenhet.
— Det är lite dåligt att det inte är klart än. Det saknas till exempel räcke på balkongen. Och tapeterna är lite slarvigt gjorda, skarvarna är fula och det finns en stor fettfläck på tapeten, säger hon.
Röret från handfatet har läckt ut vatten, listerna i badrummet har fula skarvar och det finns märken i taket.

Trots att alla balkonger saknar räcken bor det redan människor i lägenheterna. På en balkong på tredje våningen sitter en man och röker. I fönstren på fjärde våningen står blommor.

— Jag har aldrig varit med om att folk flyttar in i hus innan allt är klart. Det är inte alls i enlighet med reglerna. Under inga omständigheter får den aktören göra om samma misstag i Stockholm, säger Kristina Alvendal.

Lelånghus har ansökt om att få bygga även i Årsta, men det kommer med all säkerhet inte att bli av.

— Det är inte aktuellt med fler markanvisningar till Lelånghus. De har inte hållit tidplaner och arbetet är inte fackmannamässigt gjort, säger Petter Lindfors (M), ordförande i exploateringsnämnden.

Varken studentbostäderna eller hyreshuset har slutredovisats till stadsbyggnadskontoret. Nu har kontoret hotat Lelånghus med vite om inte slutrapporteringen kommer in. Kontoret har också uppmärksammat en risk för fuktproblem i studentbostäderna.

— Under byggskedet hade några fibercementskivor blåst bort. Därför har vi begärt ett intyg om fuktkontroll i slutredovisningen från Lelånghus, säger Thomas Erenmalm, byggnadsinspektör på stadsbyggnadskontoret.

Lars-Erik Rhodin, vd på Lelånghus, säger att balkongdörrarna har låsts så att hyresgästerna inte ska kunna gå ut på balkongerna.
Men mannen satt ju på sin balkong på tredje våningen, och på flera av balkongerna högt upp fanns tvätt och möbler?
— Jag förstår inte hur de har burit sig åt. Jag får kolla med mina anställda och be dem låsa balkongdörrarna, säger Lars-Erik Rhodin.

Bygger ni hus med god kvalitet?
— Vi bygger i den kvalitet vi önskar för att ha hyresgäster och kunna förvalta bostäderna. Men om du jämför med bostadsrätter har de naturligtvis en annan kvalitet, men där lägger man ner fyra gånger mer pengar, säger Lars-Erik Rhodin.

Karlstads och Stenungsunds kommuner har haft liknande problem som Stockholms stad med Lelånghus.