Nyheter

”Bra år på bostadsmarknaden”

Försäljningen av nya bostäder ökar starkt. Men byggarna oroas av svårigheterna att få banklån. Och snart kommer lagren av färdigställda bostäder att vara slut.

HSB har sålt fler än 120 lägenheter i Storstockholm under sommarmånaderna. Under samma period förra året såldes endast 45. Siffrorna motsvarar en ökning på nära 170 procent.

Även Riksbyggen har sett en ökad efterfrågan på bostäder. Cirka 50 bostäder i månaden har sålts under våren.
— Vi har ett antal avslut varje månad. Vi tycker att det ser bättre ut, även om efterfrågan ökar från en låg nivå, säger Roger Pohjanen, produktionschef på Riksbyggen.

Byggjätten Skanska har också sålt bra. Ett projekt med 36 lägenheter som säljstartades för ett par veckor sedan utanför Malmö sålde slut på en kväll, berättar Skanskas presschef Peter Gimbe.

— Runt jul och nyår förra året kom några snabba räntesänkningar och i januari märkte vi direkt skillnad. Det kom mer folk på visningarna och folk vågade ta beslut. Det har fortsatt i samma stil sedan dess. I år är ett bra år på bostadsmarknaden, säger Peter Gimbe.

Även JM har noterat en ökande bostadsförsäljning. Bolaget sålde fler bostäder under det första halvåret i år jämfört med under motsvarande period förra året.

— Vi har sett en förbättring under andra kvartalet och vi har även sålt bra under juli och augusti. Just nu är det en god efterfrågan, säger Claes Magnus Åkesson, ekonomi- och finansdirektör på JM.

Orosmolnet för byggarna är fortfarande bankernas lånevillkor, som hotar att bromsa upp produktionstakten. Under andra kvartalet i år bedömde JM att det fanns efterfrågan för att starta 650 bostäder, men bolaget fick bara finansiering för 450 av dem.

— Resterande 200 bostäder är under förhandling. Det finns en fortsatt tröghet i banksystemet, det är långa processer för att få igång ett projekt, säger Claes Magnus Åkesson.
— Kreditgivarna vill kunna justera räntenivån över tid. Det gör att vi får svårt att beräkna kostnaden, säger Roger Pohjanen.

Nu börjar byggbolagens lager av färdigställda bostäder ta slut.
— Fortsätter efterfrågan en tid framöver kommer vi att ha sålt av alla bostäder, säger Roger Pohjanen.

Därför börjar många nu starta nya bostadsprojekt. Riksbyggen drar igång projekt bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö, och Skanska har beslutat att byggstarta 125 bostäder i Göteborg och Uppsala, samt att säljstarta 109 bostäder i Kungälv, Kungsbacka, Malmö och Lomma.