Nyheter

Brandhärjat hus blir bad

Stockholm kan få ett hett tillskott bland attraktionerna. Ett turkiskt bad, hamam, planeras på Södermalm. — Vi har åkt på studieresor till Turkiet, säger Stefan Demirian, vd på byggherren Deli Bygg och Montage.

Massage och tvagning i en varm miljö. Det är några av ingredienserna i ett kommande turkiskt ångbad, ett så kallat hamam, på Södermalm i Stockholm.

— För att få inspiration har vi åkt till hamamanläggningar i Istanbul. Sedan har vi försökt att se hur man kan anpassa badet till svenska förhållanden. Bland annat vill vi bygga en lounge och bassänger med varm- och kallvatten, säger Stefan Demirian.

Bygglovet till det planerade hamamet gavs i mitten av maj.

— Jag vet ännu inte när vi kan sätta i gång. Nu har alla instanser haft tre veckor på sig att klaga. Om inga klagomål kommit in kan vi börja ganska snart. Annars kan det dröja upp till ett år, säger Stefan Demirian.

Deli Bygg och Montage har gett Veidekke uppdraget att bygga hamamen. I vilken entreprenadform det blir är ännu inte helt klart. Det är inte heller klart hur dyrt projektet blir.

Förutom hamamen inkluderar bygglovet 22 lägenheter, som ska byggas ovanpå badanläggningen.

— De byggs för att finansiera hamamet, säger han.

Hamamen byggs i en gammal gymnastiksal, som efter en brand för några år sedan fått stå tom och sakta förfalla.

— Vi ska bevara de delar som finns kvar. Vi vill förena nytt och gammalt på ett bra sätt. Bland annat genom att tillföra ett moriskt mönster på de nybyggda delarna, säger Stefan Demirian.

Trots det har olika instanser klagat på planerna i tidigare skeden av processen. Till exempel har stads¬museet oroat sig för att omfattningen av bostäderna är för stora.

— Även med de nya bostäderna kommer byggnaden att vara lägre än de omgivande byggnaderna, svarar Stefan Demirian.

På en av fasadens kortsidor finns en stor gatukonstbild av påven. Hur blir det med den?

— Nja, den kommer nog att försvinna.

Deli bygger bad

Projekt: Nytt hamam på Södermalm i Stockholm.

Byggherre: Deli Bygg och Montage.

Entreprenör: Veidekke.

Arkitekt: Arklab.