Nyheter

Brittisk succé kan sänka solstöd

Det brittiska stödet till solenergi skapade en rusning efter solceller. Nu kommer uppgifter om att regeringen vill sänka stödet.

Enligt uppgifter i Financial Times hölls i förra veckan ett hemligt möte där den brittiska regeringen signalerade att det nuvarande stödet till solceller och bränsleceller kan sänkas snabbare än planerat.

Det skapade genast en svekdebatt i brittisk media, där regeringen anklagades för att svika satsningen på förnybar energi.

Sedan subventionen infördes i april i år har mer 10 000 nya solcellsanläggningar installerats i Storbritannien. Mångdubbelt fler britter har anmält sitt intresse att installera solceller på taken.

Stödet innebär att det fasta priset för el från solceller är betydligt högre än marknadspriset. Dessutom utgår en extra bonus för den el som matas ut på elnätet.

Enligt uträkningar i brittisk media kan ett vanligt hushåll tjäna drygt 10 000 kronor om året på en anläggning som kostat drygt 100 000 kronor att installera.

De generösa villkoren har fått många britter att jubla och solelsbranschen att växa.

När stödet infördes tidigare i år var installatörerna tvungna att nyanställa personal för att hinna med den kraftiga efterfrågan på solcellsmoduler. Sharp, som tillverkar solceller, meddelade att företaget planerade att fördubbla produktionen vid sin fabrik i Wrexham.

Den nuvarande tarfifferna för solel skulle gälla fram till mars 2013. Men efter regeringens utspel i förra veckan väntar sig nu solelsbranschen och de britter som köpt solceller att det fasta priset sänks redan i år.

Kommentarerna i brittisk media är bitska: ”ett svek”, ”vem vill investera i branschen efter en så snabb reträtt?” och ”nu missar vi vårt mål för förnybar energi” är några av vanligaste reaktionerna.