Nyheter

Bygg-vd blev Framtidens kvinnliga ledare 2022

Jenny Jonsson, vd på bygg- och fastighetsbolaget Byggvesta, har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare av Ledarna.
Jenny Jonsson, vd på Byggvesta är Framtidens kvinnliga ledare. Foto: Byggvesta

Jenny Jonsson, vd på bygg- och fastighetsbolaget Byggvesta, har utsetts till Framtidens kvinnliga ledare av Sveriges chefsorganisation Ledarna.
– Jag hoppas kunna inspirera andra att se värdet av att ta ett större socialt ansvar, säger hon.

31-åriga Jenny Jonsson är förutom vd på Byggvesta drivande i Yalla Rinkeby som erbjuder kvinnor en väg till integration och arbete genom matlagning och ledarskap. Projektet finansieras av Byggvesta.

– Jenny är en ledare som jobbar med våra stora framtidsutmaningar genom ett starkt engagemang för en hållbar byggbransch och ökad integration i samhället. Hon är en tydlig och inspirerande förebild för hela sin bransch, säger Andreas Miller förbundsordförande för Ledarna och jurymedlem i Framtidens kvinnliga ledare.

Uppväxt i USA

Jenny Jonsson är uppvuxen i Seattle, och gjorde karriär som managementkonsult innan hon tog över det familjeägda bolaget mitt under brinnande pandemin i april 2020. Byggvesta, som utvecklar, bygger, äger och förvaltar hyresfastigheter, grundades 1951 i Linköping av byggnadsingenjör Åke Eriksson. Bolaget har i dag kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Att planera, bygga och förvalta fastigheter hållbart – både utifrån miljö, klimat och sociala aspekter – är något jag brinner för i mitt ledarskap. Jag vill se till att vi gör mer än bara bygga hus, utan också att vi investerar i att lyfta hela området. Jag hoppas kunna inspirera andra att se värdet av att ta ett större socialt ansvar, både för samhället och för det långsiktiga i affären, säger Jenny Jonsson.

”Våga sticka ut”

I en intervju med Ledarna säger hon att hon försöker behålla lite av det amerikanska i sitt ledarskap.

– Att ta mer plats, våga sticka ut och vara annorlunda. Men jag har också tagit till mig det svenska, att till exempel vara ödmjuk och ta input från hela gruppen innan beslut fattas. Jag tror det har hjälpt mig att ha det bästa av två kulturer i mitt ledarskap, säger hon och tillägger att hon vill behålla familjekänslan i bolaget som står inför en tillväxtresa.

– Vi ska fortsätta ha högt i tak, alla ska kunna säga vad de tycker och våga utmana. Det är viktigt att varje individs styrkor lyfts fram och att vi har en stark samarbetskultur.

På Ledarnas lista med de 75 främsta unga kvinnor som nått chefspositioner fanns fyra kvinnor från samhällsbyggnadssektorn. Ta del av hela listan och placeringarna här.

Juryns motivering

Årets vinnare har nått framgång i en traditionsfylld bransch. Hon arbetar både för integration och hållbara bostäder i utsatta områden, vilket visar på ett stort socialt engagemang. Vinnaren lyckas ta det bästa från sina år som managementkonsult i USA till fastighets- och byggbranschen i Sverige. Genom projektet Yalla Rinkeby hjälper hon kvinnor som befinner sig långt från arbetsmarknaden att etablera sig i vårt samhälle. Hon är mångkulturell i sitt ledarskap och bakgrund och allt detta samlat ger Jenny Jonsson en förstaplacering bland Framtidens kvinnliga ledare 2022.

Om priset

Sveriges chefsorganisation Ledarna rankar årligen de 75 främsta ledarna som är unga och kvinnor. Genom priset lyfter Ledarna fram chefer som är förebilder och visar på värdet av ett gott ledarskap. Årets utnämning är den 16:e i ordningen.