Nyheter

Bygge av minaret skapar strid

Islamiska kulturföreningen i Karlskrona planerar att bygga en minaret. Det har fått Villaägarnas riksförbund att protestera.

Islamiska kulturföreningen har sin verksamhet i en tidigare gymnastiksal. Nu vill de köpa byggnaden av kommunen och bygga en moské. Där skulle de även kunna bygga en 18 meter hög minaret, enligt detaljplanen. Den skulle då finnas på samma fastighet som radhusbebyggelse.

– Muslimerna ska ha sin religionsfrihet. Det är inget snack om att de ska få bygga en moské, Lennart Ahlqvist, ordförande för föreningen Villaägarna i Karlskrona till Blekinge Läns Tidning.

-Men en minaret är något helt annat. Den är till för böneutrop. Hur många vill flytta till ett ställe med böneutrop fem gånger om dagen? I stället för ökad integration så är jag rädd att det här får motsatt effekt.

Lennart Ahlqvist planerar att skriftliga protestera mot detaljplanen.

Carl-Göran Svensson (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, tycker dock inte att muslimska böneutropare är något problem så länge de håller rätt ljudvolym.

– Mig veterligen har det aldrig upplevts som ett störande moment att det ringer i kyrkklockor, trots att det bor människor intill, säger Carl-Göran Svensson till BLT.