Byggelement av glas stoppar elden

Byggelement av glas stoppar elden
Dörrar, fönster, mellanväggar och fasader av ett speciellt glas kan stoppa elden och begränsa brandskador. Nu finns den världspatenterade uppfinningen även på den svenska marknaden.

När ett vanligt fönster eller glasvägg träffas av eldsflammor eller hettas upp till en viss nivå exploderar glaset och går i tusen bitar. Elden får fritt spelrum och kan kasta sig in i nästa rum med ny energi.

Byggelementen från danska Aluflam fungerar annorlunda. De är tillverkade av ett speciellt glaslaminat som sitter i en ram av aluminium. När ett sådant element utsätts för eld samverkar lättmetallen med glaset och börjar utsöndra vatten och en substans som bildar en kylande och brandskyddande massa som täcker hela elementet.

Ett fönster, glasdörr, mellanvägg, tak eller liknande fungerar då som en barriär och tillåter inte att elden sprider sig — förutsatt att de övriga byggelementen är tillräckligt brandskyddade.

Det danska företaget, som har tillverkning i USA och Danmark, har världspatent på uppfinningen.

Oftast används de danska byggelementen i större byggnader av stål, aluminium, glas och trä där brandskyddet är högt prioriterat. Till exempel hus byggda som flera interna ”brandceller” vilka ska stå pall mot elden i 30, 60, 90 minuter eller ännu längre. Byggnader som sjukhus, hotell, universitet, kontorslokaler, snarare än småvillor och friggebodar.

Relaterade artiklar

Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet
Kraftig ökning av byggkostnader