Nyheter

Byggen med bett

Varför nöja dig med en liten träkoja när du kan få så mycket mer. Som en tvåvåningsvilla med pool. Byggvärlden bekantar sig med huset till vår bästa vän: hundkojan.

venska betongkojor i all ära men i USA kan jyckarna leva flådigare. Till exempel med en pool formad som ett gnagben. Eller ett tvåvåningshus med balkong.

Det amerikanska företaget Doggy Dream Homes erbjuder det lilla extra. Eller snarare det stora extra. Olika stilar erbjuds och en av deviserna är: ”Inget jobb är för litet eller för stort.”

K-märkt veteran

Även hundens boning har ett kulturhistoriskt värde. Vid Borgs säteri i Norrköping ligger denna hundkoja med cirka 100 år på nacken. Redan 1901 flyttade hunden Boy in som den första av en lång rad jyckar. År 2007 blev kojan K-märkt.

Hallå där…

… Veronica Jensen, informatör på Finja som har lanserat en hundkoja i putsad betong.

Har hundar speciella krav som man ska tänka på vid ett hundkojebygge?
— De vill ha utsikt över omgivningen. Det är alltså inte så bra att bygga ingången mot en vägg. Vidare ska kojan vara sval på sommaren och varm på vintern.

I ett pressmeddelande säger ni att hundarna är helnöjda med att bo i en murad och putsad hundkoja. Hur vet ni det?
— Man ser det om hundarna själva väljer att vara i och på kojan.

Tanken är att man ska kunna bygga den själv. Hur lång tid tar det?
— För mig och min man tog det två helger med en massa avbrott. Och då är jag en glad informatör och inte en byggarbetare.

Så den gamla träkojan som Pluto hade i Disney är passé nu?
— Definitivt. Nu ska det vara ett gediget bygge med personlighet.