Nyheter

Byggmaterial föll från Karlatornet – igen

En balk föll 180 meter från Karlatornet. Foto: Henrik Ekberg
En balk föll 180 meter från Karlatornet. Foto: Henrik Ekberg

En armeringsvajer föll 165 meter från Karlatornet och landade några meter från två byggarbetare, rapporterar GP. ”Vi ser oerhört allvarligt på tillbudet”, säger Johan Live, kommunikationschef på byggbolaget till tidningen.

Byggvärlden har tidigare skrivit om fallande byggmaterial från Karlatornet. I februari föll till exempel en hissdörr 115 meter, från tornets 30 våningsplan, och landande på marken där byggarbetare vistades. I somras ska även metallrör ha fallit ner från tornet. I mitten av augusti skedde den senaste incidenten. Enligt GP var det i samband med att konstruktionsarbetare kapade rester av spännarmering som används vid gjutning av nya våningsplan. Vid tillfället ska en bit armeringsjärn, drygt en meter lång och med en vikt på över ett kilo, ha fallit de 165 meterna ner till marken där byggarbetare vistades. Ingen skadades vid tillfället. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.  

– Det är helt oacceptabelt, säger Johan Live till GP och fortsätter:

– Exakt hur det har gått till håller vi på att utreda. För det ska inte kunna ske. Vi har vidtagit flera säkerhetsåtgärder, däribland har vi dedikerad personal vars enda uppgifter är att syna arbetet som pågår i tornet och förutse potentiella säkerhetsrisker. Sedan har vi ett fyra våningar högt säkerhetsskydd som omsluter betongarbetarna på marken. Och dessutom säkerhetsnät utanpå tornet.

Arbetet ska ha stoppats efter att händelsen inträffade och återupptogs först dagen efter.