Nyheter

Byggmörker i norr

Lagom till att midvintermörkret sänker sig över Norrland sprider sig en oro för vad som ska hända för byggbranschen.<br/> — Det är väldigt många som pratar om en tuff vinter, säger Hans Korpi, platschef på Haparanda Bygg och Entreprenad AB.

För några år sedan hade Haparanda Bygg och Entreprenad 20 anställda. Det var under en period då företaget byggde mycket åt Haparanda kommun, till exempel förskolor och äldreboende. I dag är det bara åtta anställda kvar.

— Under det senaste året har kommunen inte beställt någonting. Det gör ju såklart att vi får det svårare, berättar Hans Korpi.

Under flera år har storsatsningar inom byggbranschen gjorts i Haparanda, till exempel ett nytt Ikeavaruhus. Men nu har det mesta av byggandet kommit av sig, enligt Hans Korpi.

— Just nu pågår mest vägarbeten och järnvägsarbeten, en bit utanför samhället. Det var ju också på gång ett fängelse men nu har det skjutits upp. Det var synd, för även om vi inte tänkt vara med och bygga själva fängelset så ger ett sådant projekt alltid liv och rörelse. Folk i bygden dras med och satsar på egna byggen, säger han.

Planerna på ett nytt fängelse i Haparanda har pågått länge med många turer. Mycket pengar har lagts ned i projektering och planering. Men ansvariga bakom bygget har nu meddelat att bygget lagts i malpåse.

— Att planerna för ett nytt fängelse skjutits upp är ett bakslag. Fast sett till hela regionen, alltså norra Norrland, så är väl läget vare sig dåligt eller bra, säger Jan Petschler, regionchef för Sveriges Byggindustrier i norra Norrland.

Vilka projekt har försvunnit sedan lågkonjunkturen slog till?
— Bostadsbyggandet i Norrbotten. Och när vi pratar med våra medlemmar så finns det en oro för vad som ska hända nu under vintern. Det är många stora byggprojekt som är i sluttampen och då finns det inte så mycket som kan ta vid, säger han.

När Byggvärlden pratat med experter i olika sammanhang så har det ofta förmedlats en bild av att lågkonjunkturen har nått sin botten och att man kan se ljuset i tunneln. Håller du med om det?

— Ett ljus i tunneln får man nog vänta på. Till saken hör ju att vi alltid har en eftersläpning in i, och ut ur en lågkonjunktur. Det som räddats oss fram till nu är stora industriprojekt, till exempel hos LKAB, och satsningar från Vägverket. Men det är osäkrare framöver.

Osäkert är det också för Hans Korpi på Haparanda Bygg och Entreprenad. Alla åtta anställda byggarbetare har varslats.

— Efter nyår får vi gå. Fast det handlar mer om att ägarna vill trappa ned och ägna sig åt annat än att det går dåligt för oss.

Men vad händer för er?
— Vi får väl gå till arbetsförmedlingen som alla andra.