Nyheter

Byggprofil ”kungligt” prisad för sitt hållbarhetsarbete

Kungl. Patriotiska Sällskapets ordförande Erik Norberg delar ut medaljen till Lars Martinson, tidigare vd på Martinsons.

Hallå där…


… Lars Martinson, tidigare koncernchef för Martinson Group, som nyligen mottog Kungl. Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj för att ha utvecklat det traditionella familjeföretaget in i en ny tid där hållbarhetsaspekterna står i centrum.


Vad betyder det här priset för er?
– Det är alltid trevlig att bli uppmärksammad. Sen är det så att vi fick det här beskedet redan i januari 2020, sen har pandemin gjort att ceremonin har flyttats fram hela tiden och att vi först nu fick vi ta emot priset. Då, när vi fick beskedet, hade jag fortfarande kvar företaget, men i juli 2020 såldes det till Holmen Group. Jag sitter i dag i styrelsen i Martinsons Byggsystem.

Hur skulle du säga att intresset för KL-trä och trämaterialet generellt har förändrats de senaste åren?
– Det har hänt väldigt mycket. Tittar man tillbaka på vår egen historia så lanserade vi vårt första byggsystem med KL-trä redan 2003. Då var vi väldigt tidigt ute och hade ett antal utvecklingsprojekt tillsammans med ett antal bolag, bland annat NCC. Då var alla övertygande om att det här skulle gå jättebra, det var hållbart och bra på alla sätt och vis. Men det tar tid att ändra på byggbranschen och vi var väldigt ensamma på marknaden. Men vid 2016, 2017 tog det fart ordentlig och då invigdes också vår KL-fabrik i Bygdsiljum som var mer anpassad efter behovet.

Vad är anledningen till att vändningen kom 2016, 2017?
– Det bygger mycket på beställarsidan att man vågar satsa på nya saker. När vi var helt ensamma om detta i branschen så tyckte man nog också som beställare att urvalet var för litet. Det har betytt mycket att det nu finns fler spelare på marknaden och att även utländska aktörer har tillkommit. När urvalet ökar känner sig kunderna tryggare och det är lättare att fler aktörer hjälps åt för att driva utvecklingen framåt.

Vad betydde det för er att bli en del av Holmen Group?
– Det är positivt att det finns bra med resurser att utveckla träbyggandet vidare. För jag vill hävda att vi ännu bara är i början av det här.

Hur ser det ut i orderstocken framöver för er?
– Det ser bra ut, men det går lite upp och ner. Att jobba med projekt är långa processer, det krävs många beslut, vilket kan bromsa upp projekten. Men vi försöker även jobba mer med industrikunder så att vi får en jämnare beläggning.

Hur ser du annars på framtiden för KL-trä?
– Jag tror att vi framöver kommer att se mycket hybrider av olika material, alltså inte enbart KL-trä eller betong, utan en blandning av allt för att kunna bygga så effektivt som möjligt. Det är det jag tror vi kommer att se framöver.