Nyheter

Byggskandal i Norrköping

Norrköpings kommun har polisanmält en tjänsteman på stadsbyggnadskontoret. Mannen har erkänt att han har låtit kommunen betala en ombyggnad av hans hus.

Det var efter frågor från journalister som tjänstemannen berättade för sin chef att han hade låtit kommunen stå för fakturen om cirka 200 000 kronor.

— Det var en journalist som tyckte att en faktura såg konstig ut. Den gällde ett tak på en skola och när taket kontrollerades visade det sig att arbetet inte var utfört, berättar Eva Andersson (S), kommunalråd i Norrköpings kommun.

Byggentreprenören har sedan betalat tillbaka pengarna till kommunen.

— I samband med detta kom tjänstemannen till sin ansvariga chef och erkände att fakturan som inte stämde har varit betalning för arbete och material vid hans sommarhus, säger Eva Andersson.

Mannen är nu avstängd från sin tjänst på stadsbyggnadskontoret. Kommunstyrelsen har begärt en oberoende utredning av affären.

— Vi vill se om det finns förslag på åtgärder vi behöver vidta så att det inte upprepas. Det är jätteviktigt för allas skull, både för leverantörer och entreprenörer och vår personal, att de känner att de får jobba rentvådda. Det är viktigt för alla parter att vi granskar det här ordentligt, säger Åsa Byman Falck, kommundirektör i Norrköpings kommun.

Polisen har inlett en förundersökning och rubricerar brottet som grovt bedrägeri.

— Anmälan gjordes i går eftermiddag, så vi har ganska nyligen fått den. Till att börja med ska vi utse en handläggare, säger Marie Sjögren, kriminalinspektör i Linköping.

Kommunens handlingar i ärendet har sekretessbelagts efter samråd med polisen. Eva Andersson vill inte avslöja vilken byggentreprenör saken handlar om.

— Det är en av entreprenörerna som vi har ramavtal med, men polisen har sagt att vi inte kan gå ut med uppgifterna så här långt, säger Eva Andersson.

Misstänker ni att det har handlat om mutor?

— Det kan jag inte heller svara på, det måste polisutredningen visa. Det rör sig om ekonomiska oegentligheter, men på vilket sätt och hur måste utredningen visa, säger Eva Andersson.

Misstänker ni att affären kan växa till en härva liknande den i Göteborg?

— Det kan vi inte säga något om i dag. Det här är en enskild händelse, en enskild situation, och vi ska gå till botten med det, säger Eva Andersson.

Åsa Byman Falck är besviken och bestört över händelsen.

— Jag tycker att det är sorgligt. Vi har en så fin kommun med så mycket bra verksamheter, det känns väldigt sorgligt att vi får en sådan här fläck, säger hon.