Nyheter

Byggstopp för naturum

Nästa höst skulle naturum Tåkern stå klart. Nu riskerar byggprojektet att inte bli av. Och fler planerade naturcentrum kan vara i fara.

De 19,9 miljoner som krävs för att finansiera byggprojektet vid fågelsjön Tåkern fördelades om och pengarna satsades i stället på att uppnå miljömålen för skydd av skogsmark.

— Det är förstås jätteviktigt att skydda mer av skogen i Sverige, men vi är förstås väldigt besvikna och reagerar på att regeringen gör förändringar mitt under budgetåret, säger Dan Nilsson, projektledare för Tåkernbygget på länsstyrelsen i Östergötland.

Spaden skulle redan ha satts i backen, men i stället stoppades bygget på obestämd tid. Ett fågeltorn och en parkeringsplats står däremot klart vid den populära fågelsjön.

— Allt kring naturum Tåkern är färdigprojekterat och vi har ett entreprenadavtal klart med Skanska. Nu ligger finansieringen för beslut hos regeringen och vi hoppas förstås fortfarande på att vi ska få bygga vårt hus. Men klart är att det blir rejält försenat, säger Dan Nilsson.

Han berättar att omkring sex miljoner kronor har investerats i byggprojektet hittills, bland annat satsades en del pengar på den arkitekttävling som avgjordes i oktober förra året och som vanns av Wingårdh arkitekter.

Naturum Tåkern är inte det enda centrumet i naturområden som äventyras. I höstbudgeten har regeringen sagt att det inte bör satsas på kostsamma naturumbyggnader i Sverige.

— Det vi säger till Naturvårdsverket är att de har ett anslag som är till för att vi i första hand ska skydda natur. Det kan inte få ätas upp av att vi bygger byggnader, sa miljöminister Andreas Carlgren till Sveriges radio Östergötland då budgetpropositionen för hösten släpptes.