Nyheter

”De anhöriga och skadade har haft det mycket värre”

Mikael Åsander är en av de åtalade Skanskacheferna. <br>- Den här tiden har inte varit lätt, men jag har hela tiden tänkt på att de anhöriga haft det mycket värre, säger han.

Mikael Åsander kom till Skanska från Vägverket Produktion. När han började på brobygget vid Älandsfjärden var han arbetsledare. Men när den dåvarande platschefen gick bort i februari 2008 fick Mikael Åsander frågan om han kunde hoppa in som platschef en kortare tid. Så kom det sig att han var platschef några dagar i mars, när provbelastningen gjordes av gjutformen. Under rättegången vittnade Mikael Åsander om hur provbelastningen visade att knektarna inte höll för lasten. Han berättade hur glad han blev när projekteringsledaren på Skanska skickade en skiss över hur formen skulle förstärkas, innan byggnadsarbetarna tog helg. – Vad bra att det kom så snabbt. Nu kommer lösningen innan vi gick på helg, sa han. Vid olyckstillfället var Mikael Åsander återigen arbetsledare. Då hade Niklas Bergman trätt in som platschef. Vid elvatiden på förmiddagen var Mikael Åsander uppe på det södra brofästet för att titta på gjutningen. Han pratade bara med två personer vid det tillfället. Det var just de två byggnadsarbetare som avled i raset några timmar senare. – Jag följde med alla ner när det blev rast, sen skulle jag ner på pråmen. Efter fikarasten hörde jag ungefär som om det tippades en gruslast utmed landfästet. Jag såg virke och en gul jacka. Då förstod jag, berättade han för tingsrätten. Från hösten 2008 och fram tills arbetet avslutades var Mikael Åsander platschef för det olycksdrabbade brobygget. Hur fungerade det att göra klart arbetet efter olyckan? – En dag efter hade vi terapi. Men det var ingen som hoppade av. Om det finns någon ljuspunkt i det här var det att vi blev ett mer sammansvetsat gäng. Alla var lika ödmjuka, alla pratade med alla, berättar han. Efter brobygget över Älandsfjärden har Mikael Åsander mest jobbat som platschef på vindkraftsprojekt. Trots olyckan och risken att bli dömd i tingsrätten säger han att han aldrig har tänkt på att lämna byggbranschen. – Risker har vi i jobbet, men jag har aldrig tänkt hoppa av. Det har varit uppochnervänt i drygt två år. Men det finns de som har det värre, de anhöriga och de som är skadade. Hur ser du på platschefsrollen nu? – Det är en enorm roll vi har. Det finns inga löner i världen som väger upp ansvaret. Men det är det här jag kan och det här jag sysslar med. Och anläggning är härliga utmaningar, säger han. Mikael Åsander säger att han inte är särskilt oroad över att fällas av tingsrätten. – Polisen ville avföra mig tidigare, men då var åklagaren inte tillräckligt påläst. Jag är ganska lugn.

De åtalas för arbetsmiljöbrott

Niklas Bergman, platschef på Skanska vid olyckstillfället.

Lastas av åklagaren för att inte tillräckligt ha kontrollerat gjutformen och för att inte tillräckligt ha avhjälpt bristerna som upptäcktes vid provbelastningen.

Mikael Åsander, arbetsledare på Skanska vid olyckstillfället.

Lastas av åklagaren för att inte tillräckligt ha kontrollerat gjutformen och för att inte tillräckligt ha avhjälpt bristerna som upptäcktes vid provbelastningen.

Konstruktören på CSCE.

Lastas av åklagaren för att inte tillräckligt ha kontrollerat träknektarna och för att konstruktionen inte var tillräckligt hållfast. Lastas också för att instruktionerna till Skanska brister

Företrädaren för Ötab.

Lastas av åklagaren för att inte tillräckligt ha kontrollerat tillverkningen av knektarna, för att sammanfogningen och virkeskvaliteten brister. Lastas också för att instruktionerna till Skanska brister.