Nyheter

De är nominerade till Kasper Salin-priset

Collage: De nominerade till Kasper Salin-priset 2019. Foton: : Åke E:son, Arrhov Frick, Ulf Celander.

Juryn för Sveriges mest prestigefyllda arkitektpris, Kasper Salin-priset, har valt ut vilka fyra projekt som tävlar om titeln i år. Bostäder, skola och kontor finns med bland finalisterna.


– De nominerade byggnaderna förgyller vardagen för de som bor, arbetar i eller besöker dem. Med tydlig arkitektonisk idé och genom bra dialog mellan arkitekter och beställare uppnår de mer än vanligt generösa rumsliga kvaliteter, säger Tatjana Joksimović, arkitekt SAR/MSA och förbundsordförande för Sveriges Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Vinnaren presenteras på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 10 mars.
 
Årets nominerade är:

Adolfsbergsskolan, Knivsta

Så här bra kan en skola bli som skapas i tillitsfullt samarbete mellan arkitekt och beställare, med utgångspunkt i ett pedagogiskt program. Skolgården är vänd mot det öppna landskapet och entrén mot stadsdelens nya bostadskvarter. Inredningen samspelar väl med byggnaden och i skolans mitt blir en stor trappa en naturlig samlingspunkt.

Arkitekt: LLP arkitekter, beställare Knivsta kommunfastigheter/Knivsta kommun.

Bostadskvarteret Brunstorp, Huskvarna

Kan billiga bostäder ha det som krävs för att få pris för Sveriges bästa byggnad? Med de här bostäderna gör arkitekterna ett försök, genom att prioritera kvaliteter så att ett fåtal påkostade detaljer fått extra omsorg. Det handlar om glaspartier som gör att det inre rummet flyter ihop med terrasserna och Vättern samt de transparanta balkongräckena.

Arkitekt: Arrhov Frick, beställare Tosito.

Kvarteret Stenhöga, Solna

Fasader som murats på plats med stor hantverksskicklighet och eleganta, genomarbetade detaljer parade med gott arkitektarbete som skapar urbana och rumsliga kvaliteter – kontorskvarteret Stenhöga får tummen upp av juryn. De lyfter också ambitionen att kvarteret lågmält och stilsäkert ska hålla över lång tid.

Arkitekt: Tham & Videgård, beställare: Humlegården.

Brf Viva, Göteborg

Den innovativa miljöpionjären brf Viva har redan fått priset Årets miljöbyggnad och Årets bästa byggnad i Göteborg. Nu kan den få pris för hela Sveriges bästa byggnad, för bland annat sin ”stora respekt för plats och boende”, arkitektens fina behandling av materialen trä och betong samt de rejält tilltagna gemensamma utrymmena.

Arkitekt: Malmström Edström, beställare: Riksbyggen.

Årets jury består av:
  arkitekt SAR/MSA Joakim Lyth, Wingårdhs som är talesperson, den norska arkitekten och professorn Beate Hølmebakk, arkitekt SAR/MSA Karin Milles som är Norrköpings stadsarkitekt och arkitekt SAR/MSA Johan Oscarson, Elding Oscarson.

Tävlingen: Kasper Salin-priset är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris och delas ut på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 10 mars. Kasper Salin-priset grundades 1962 utifrån en donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856–1919). Det delas ut varje år till det bästa byggnadsverket, eller grupp av byggnader, av hög arkitektonisk kvalitet. Urvalet sker av en jury som inte bara tittar på ett foto utan granskar husen på plats, eftersom arkitektur upplevs med alla sinnen. Marcuskyrkan i Björkhagen av Sigurd Lewerentz var den första pristagaren.