Nyheter

De byggde huset från soffan

Från beställning till klart hus för inflyttning tog det cirka ett år och själva bygget tog cirka 20 veckor. Foto: Patrik Svensson

Det sa klick några gånger och så hade familjen Hagman-Svensson i Motala ritat – och köpt – sitt drömhus på nätet.
– Det kändes lite galet, men det passade oss och jag tror att är framtidens sätt att köpa hus, säger Margareta Hagman som köpte sitt hus via tjänsten A-hus Online och är därmed Sveriges första e-huskunder.

För ungefär två år sedan lanserades A-hus Online, en e-handelstjänst för blivande husköpare.
– Vi såg att mer och mer görs digitalt och produkterna som köps blir både större och dyrare och en av de produkter vars e-handel ökade mest var byggvarot, säger Susanne Ström, marknadschef på A-hus Online.

Familjen Hagman-Svensson var de första att köpa hus på sajten.
När Margareta och Patrik klickade på ”köp” låg ett enplanshus på cirka 150 kvadrat med öppen planlösning i varukorgen, till en kostnad på drygt två miljoner kronor.
– Det kan man kalla galet webbshoppande! Vi tryckte på enter tillsammans och det kändes både roligt och lite galet att trycka på en knapp, handla för flera miljoner och köpa det hus som vår familj ska bo i, säger Margareta Hagberg.

De hade letat efter hus en tid och tänkte köpa ett kataloghus, men hittade inget som de var nöjda med.
– Precis då lanserades tjänsten och vi gillade den och började bygga vårt hus där, säger Margareta Hagman.

Familjen hade redan en bra bild av vad de ville ha, så de skapade två hus på sajten, som de sedan valde bland.
– Det var roligt att se de olika alternativen och enkelt att göra olika ändringar och testa olika alternativ. Vi byggde ett hus som passar för vår situation nu. Det var också lätt att hålla oss till den budget vi gjort, något som var viktigt för oss.

12 juni 2015 flyttade familjen in i sitt nya hus, som ligger på Dynudden, söder om Motala.
– Det var en otrolig känsla att få se huset färdigt och att äntligen få flytta in. Vi var där ute flera gånger innan det kvar klart och såg huset resas och det var häftigt att se hur det blev i verkligheten, säger Margareta.

Tror du att det här är framtidens sätt att köpa hus på?
– Ja, absolut. Det är klart att vi var lite oroliga innan – blev det verkligen rätt? Det är ju det största köp man gör som privatperson. Men jag tyckte det var skönt att sitta hemma i lugn och ro och bestämma vad man vill ha, allt från hur många rum till handtag och beslag. För oss var det också viktigt att löpande se alla kostnader eftersom vi hade en budget vi ville hålla. Vi kunde testa olika alternativ och bestämma vad vi tyckte att det var värt att lägga pengarna på.

Sedan lanseringen av A-hus Online har cirka 30 000 hus konfigurerats av 120 000 unika besökare. Hittills har 10 hus sålts online.