Nyheter

De har nöjdast kunder

Sveriges nöjdaste bostadskunder har utsetts på Prognoscentrets årliga seminarium.

Riksbyggen och BoKlok delar första platsen som bästa bostadsutvecklare 2020. Även bland styckebyggda småhus är det delat på toppen när Eksjöhus och Smålandsvillan tar hem priset tillsammans. Bästa projekt 2020 gick till Peab.

På PrognoscentretS årliga NKI-seminarium, i år digitalt, har vinnarna för Sveriges nöjdaste kunder 2020 korats. 

De bostadsutvecklare som har nöjdast kunder inom projektbyggda hus är Riksbyggen och BoKlok. De vinner med ett NKI-värde på 79 (av 100). På tredje plats återfinns hela fyra aktörer; Besqab, HSB, JM och Peab, alla med ett NKI-värde på 78.
– Det är rekordhög konkurrens på toppen i år. Att sex aktörer placerar sig inom ett spann av två NKI-poäng har vi aldrig varit i närheten av tidigare, säger Ellinor Lindström, operativ chef på Prognoscentret. 

För Boklok var det tredje gången på fem år som de utsågs till bästa bostadsutvecklare.   

– 2020 var ett väldigt speciellt år med nya utmaningar. Det handlade om att snabbt ställa om vår försäljning, något som enade oss på BoKlok. Vi blev starkare som team, säger Emelie Ekelund, sälj- och marknadschef.

Även Tobias Dysenius, försäljningschef på Riksbyggen Bostad, menar att en snabb omställning gett resultat.

–Det är framför allt tre faktorer som driver kundnöjdheten; pålitlighet, bostadens kvalitet och personalens service. Det här är områden som vi arbetar hårt med på Riksbyggen och som hela projektteamet är fokuserade på i varje projekt. Jag tror även att vår förmåga att snabbt ställa om och anpassa oss till kunden har spelat in. Vi har fått till ett lyckat teamwork – som även inkluderar våra kunder.

Att 2020 var ett annorlunda år har även visat sig i statistiken. 2020 års branschmätning, som omfattar både projektbyggda lägenheter och styckebyggda småhus, har fått rekordhöga resultat både vad gäller kundnöjdhet och svarsfrekvens och rekordstor förbättring jämfört med tidigare år. Branschindex landar 2020 på 76 vilket är hela fyra poäng högre än året innan och dessutom en rekordnotering. 

– 2020 var ett exceptionellt NKI-år. Vi hade förväntat oss bra siffror, men storleken överraskade oss verkligen, säger Erika Knutsson, produktchef för NKI på Prognoscentret.

Möjliga förklaringar, enligt Prognoscentrets egen analys, är att kriser leder till nya referenspunkter, att kunderna haft större tålamod med att saker har förändrats samt att 2020 var ett ”stugsittarår” då man tillbringade ovanligt mycket tid hemma och därför var extra nöjda med att ha fått flytta in i sin nya bostad. Uppgången kan även förklaras av att alla kvalitetsbetyg har förbättrats kraftigt vilket ligger i linje med att många aktörer under en längre tid har jobbat hårt för att förbättra sin kundnöjdhet.  

– Vår slutsats är ändå att 50 procent av ökningen beror på kvalitetsförbättringar och 50 procent på covid.

Bästa bostadsprojekt var en annan av kategorierna som prisades på torsdagens NKI-seminarium. Peabs projekt Pålsjö Hage i Helsingborg tog hem segern med ett fantastiskt högt NKI på 91.

– Man skulle kunna sammanfatta pallplatsen med ett ökat kundfokus och en strategisk återföring av den återkoppling vi får från våra kunder, säger Michael Mati Chef Kund och Marknad Peab Projektutveckling. 

– Vi är supernöjda med 2020, och hoppas på lika nöjda kunder kommande år, säger Embla Winge, projektledare på Peab.

I Småland tillverkas de småhus som har nöjdast kunder. Kategorin styckebyggda småhus togs hem av Eksjöhus och Smålandsvillan med ett NKI på 77.

– Vi är superstolta över vår förstaplats. Vi har en fantastisk produkt, men det är människorna bakom som gör den här segern möjlig, säger Claes Malmqvist, försäljningschef på Eksjöhus.

Smålandsvillan är lika stolta vinnare.

– För 2020 hade vi ett högt satt mål på 75, som vi faktiskt lyckades överträffa med ett resultat på 77 när vi sammanfattade årets NKI-undersökningar. Jag vill ge en stor eloge till alla våra medarbetare som har arbetat hårt under året, inte minst med att hålla igång försäljningen under ett utmanande år, men också att höja vår kundnöjdhet till en nivå som vi kan känna oss riktigt stolta över, säger Patrick Svanström, operativ chef för styckehus på OBOS Sverige, där Smålandsvillan ingår.


RESULTAT:

Bostadsutvecklare, projektbyggda bostäder:


1. BoKlok och Riksbyggen vinner klassen för projektbyggda bostäder med ett NKI-värde på 79. 

3. Plats tre delas mellan fyra aktörer; Besqab, HSB, JM och Peab alla med ett NKI-värde på 78. 

Styckebyggda småhus:

1. Eksjöhus och Smålandsvillan vinner klassen för styckebyggda småhus med ett NKI-värde på 77. 

3. Plats tre delas mellan A-hus och Älvsbyhus som har varit på prispallen tre år i rad. Båda dessa aktörer har ett NKI-värde på 76.

Bästa bostadsprojekt: 


1. Peabs projekt Pålsjö Hage i Helsingborg tog hem segern med ett fantastiskt högt NKI på 91.

2: Victoria strand 2, Riksbyggen, samt Kolla Botaniska, Peab. NKI 89.

3. Riksbyggens projekt Lokomotivet, Landgången och Prostkvarnen. Obos projekt Sundby Äng och Hägerneholm Park 1. Lakholmen, Skanska, Harven från Kärnhem och Torggatan 1 från Peab delar tredjeplatsen med ett NKI på 87.

FAKTA:

  • NKI beskriver hur nöjda bostadsköparna är och baseras på bostäder som färdigställts för inflyttning under 2020. I mätningen som sker i samband med inflyttning utvärderas bland annat personlig service, bostadens kvalitet, prisvärdhet samt pålitlighet i form av att hålla löften.
  • Undersökningarna har genomförts i samarbete med branschens aktörer och bygger på cirka 11 000 svar från köpare av projektbyggda bostäder.