Nyheter

De har skapat ett boende uppåt väggarna

Man måste inte nödvändigtvis bygga på marken, menar skaparna av Nestinbox. Bild: Nestinbox

Om det är brist på byggbar mark i storstäderna, ja då kan man använda klippväggar.
Så resonerar i alla fall arkitekterna Elisabetta Gabrielli och Pontus Öhman som tillsammans med Michel Silverstorm på byggföretaget Moderna Trähus presenterar ett förslag till att bygga små smarta bostäder på ”vertikal mark”.


Klippväggar kan också vara byggbara ytor och i det hör projektet vill skaparna visa vilka möjligheter det faktiskt finns.
Arkitekterna Elisabetta Gabrielli och Pontus Öhman lanserar tillsammans med Michel Silverstorm på byggföretaget Moderna Trähus ett förslag till att bygga små smarta bostäder på klippväggar.

– I de större städerna är byggbar mark en bristvara och betingar höga priser, samtidigt som behoven av nya bostäder ökar ständigt. I vårt projekt vill vi visa på möjligheten att bygga ovanför marken, säger Pontus Öhman, en av arkitekterna bakom Nestinbox, i ett pressmeddelande.

Bostäderna kallas Nestinbox och beskrivs som ett smart och resurssnålt trähus som inte kräver mark att bygga på. 

– I vårt förslag har vi skapat en kompakt men fullvärdig bostad för en till två personer där huset praktiskt taget hänger i luften, förankrat i en bergvägg. Huset har en smart planlösning i tre våningar, en boendeyta på knappt 50 kvm och motsvarar en lägenhet på 2,5 RoK. Perfekt för ett ungt par och för studenter med lite lägre anspråk på boendeyta och komfort, säger Elisabetta Gabrielli.

Michel Silverstorm:

– Även om vi inte i detta skede har löst alla tekniska aspekter i detalj är detta fullt byggbart och våra preliminära kalkyler visar att produktionskostnaden är klart konkurrenskraftig jämfört med traditionellt byggande av mindre bostäder.