Nyheter

De planerar iskallt moskébygge

Ishotell är redan rutin i Jukkasjärvi. En kyrka av is likaså. Nu planeras en ismoské.

Den kalla moskén av is ska byggas i närheten av iskyrkan i Jukkasjärvi, tolv kilometer från Kiruna.

Moskéidén kläcktes av Mahmoud Aldebe, tidigare ordförande i Sveriges Muslimska Förbund (SMF), skriver Norrländska Socialdemokraten. Nu pågår förberedelserna för fullt och bidrag från EU har sökts. Troligen hinner dock ansökan inte behandlas så snabbt att en moské blir verklighet redan den här vintern.

— Vi håller på med en förprojektering. I våras trodde vi att det eventuellt skulle kunna byggas redan i vinter. Finansieringen skulle i så fall ha varit klar redan i augusti men den är fortfarande inte klar så nu får vi lägga de planerna på is, säger Yngve Bergqvist, senior advicor för Icehotel Sweden, som driver isverksamheten i Jukkasjärvi, till Byggvärlden.

Istället siktar man på en ismoské till vintern 2012. För Icehotel Sweden skulle ett moskébygge kosta några miljoner kronor.

— Det handlar om en ganska hög sfärisk byggnad på 12-14 meter. Om satsningen sedan blir bestående kommer vi att bygga upp moskén i olika former varje vinter, säger Yngve Bergqvist.

Sverige är ett relativt sekulariserat land. Är det inte bättre att bygga ett Folkets hus eller en vintrig folkpark istället för religiösa byggnader?

— Vår iskyrka är under vintern Sveriges populäraste kyrka för vigslar. 150 par vigs här årligen. Sedan är det inte bara svenska gäster som kommer hit. Två tredjedelar är internationella gäster och vi erbjuder många saker. Konst, design och arkitektur i is. Och snart kan vi erbjuda en moské.

— En del anser att en moské är en spektakulärt men det tycker inte jag, lägger Yngve Bergqvist till.

Förutom mosképlanerna finns det andra isiga nyheter, redan till kommande vinter. 40 konstnärer från hela världen ska karva in sin konst i bygdens is och skapa konstsviter.