Nyheter

”De tror att de är odödliga”

I början av maj öppnar en medarbetare på ett byggföretag i Stockholm grinden till en skylift och kliver ut på taket. Helt i sin ordning, enligt en arbetsledare på företaget. Ett omedelbart förbud om vi varit på plats, säger inspektörer på Arbetsmiljöverke

Det börjar bli en följetång. Byggvärlden besöker eller passerar ett bygge och fotograferar säkerhetsbrister. Nu har det hänt igen. Åtminstone om man ska tro Arbetsmiljöverket.

— Det här är helt klart inte tillåtet. Om killen stått på botten hade allt varit okej. Men nu har han ställt sig på räckena och kliver utanför buren. Då måste en sele vara på plats och en sådan ser jag inte, säger Lars Ekström, inspektör inom bygg- och anläggningsbranschen på Arbetsmiljöverket.

Han får medhåll av Håkan Asterhall, distriktschef på Arbetsmiljöverket i Göteborg.
— Om någon inspektör befunnit sig i närheten hade det varit snudd på tjänstefel att inte plocka ner killen och sätta ett omedelbart förbud, säger han.

En arbetsledare, som vill vara anonym, på byggföretaget i Stockholm anser dock inte att några fel har begåtts.
— Man kan se på bilderna att en byggsele finns. Dessutom finns det medarbetare i närheten även om det inte syns på bilderna. Vi hade en kille på andra sidan taket, säger han.

Arbetsledaren berättar att byggföretaget har ett väl utvecklat säkerhetsarbete. All personal utbildas i Skylifthantering och har skriftlig information på plats. Dessutom har de har alltid skyddsutrustningen på.

— Det är konstigt att vi ska bli utpekade när det finns så många andra företag inom branschen som är oseriösa, säger arbetsledaren

Att ingen kollega syns på bilderna är dock en försvårande omständighet, enligt Lars Ekström.
— Nu ser jag ingen sele, men även om han har det så räcker inte det om man jobbar ensam. Det måste finnas medarbetare så pass nära att det max ska ta någon minut att rädda personen som är hängande. Annars kan han eller hon faktiskt dö, säger Lars Ekström.

Fakta / 17 anmälda dödsfall i byggbranschen förra året

Antalet anmälda dödsolyckor bland anställda och egenföretagare i byggbranschen 2006-2008:

2006

2007

2008

11

16

17

Det totala antalet anmälda fallolyckor inom byggbranschen mellan 2005-2007 var 1096 stycken.

Det är alltid arbetsgivaren som har ansvar för att skyddsföreskrifterna efterlevs.

Byggherren – eller en uppdragstagare som övertagit byggherrens arbetsmiljöansvar- ska utse byggarbetsmiljösamordnare, dels för planering och projektering, dels för utförandet av byggnads- eller anläggningsarbetet.

Källa: Arbetsmiljöverket.