Nyheter

”Det är kul att påverka”

— Bygg inte en skateboardramp utan en cykelbana. <br></br> Hassan Mustafa tipsar Swecos landskapsarkitekt Gunnel Sandestedt om hur en kommande park i Tensta ska se ut. Han gör det inom projektet Rinkebyakademien.

Ett besök på Citybanan, ekonomimöten, och brainstorming kring en kommande park i Tensta. För 14-åringarna Hassan Mustafa och Batuhan Pek från Rinkebyskolan är det dagslånga besöket på Sweco intensivt. Orsaken till besöket är deras medverkan i Rinkebyakademien, där de 100 bästa eleverna på Rinkebyskolan coachas av mentorer från näringslivet under våren. Ett av företagen är Sweco.

— Vi fick nys om det här via Stockholms stad när priset till stadens bästa matteklass skulle delas ut. Eftersom vi är engagerade i området ville jag haka på så klart, säger Johan Brisvall, civilingenjör och affärsutvecklare på Sweco, samt mentor åt två av sammanlagt åtta elever som företaget tagit emot.

Bakgrunden till projektet är, enligt en av grundarna Geronimo Unia, svårigheten för även välutbildade akademiker från Rinkeby att komma ut i arbetslivet.

— Även om man tagit examen från KTH och Handelshögskolan i Stockholm har det varit svårt att hitta jobb. Tidigare har det ofta hävdats att det handlat om ren diskriminering, men när vi startade detta breddades bilden, säger han.

Genom att bjuda in arbetsgivare i Stockholmsområdet blev det klart att det allra viktigaste för en anställning efter examen är kontakter och ett bra nätverk.

— Det saknar ofta elever och studenter från Rinkeby. Därför låter vi nu de duktigaste eleverna på högstadiet få komma ut i arbetslivet och skaffa sig en första erfarenhet och kontakter, säger Geronimo Unia.

För Hassan Mustafa och Batuhan Pek betyder besöken på Sweco mycket, även om det inte alltid är lätt att hänga med.
— Jag hängde med till Citybanan. Det var kul men jag fattade inte så mycket vad de sade, säger Batuhan Pek.

Känns det som att ni vill jobba här, eller på ett liknande företag i framtiden?
— Det skulle vara roligt. Det är kul när man kan påverka. Här är det också fint, och mycket större än vad jag trodde det skulle vara, säger Batuhan Pek.

Sammanlagt kommer det bli tre besök på Sweco för ungdomarna. Sedan hoppas Johan Brisvall att de kan hålla kontakten på något sätt.

— De här ungdomarna är på hugget. För oss är det kul att ge dem chansen att få in en fot någonstans. Och vi är ett internationellt företag som vill ha medarbetare med olika erfarenheter, säger han.