Nyheter

– Det svåra är att hålla ut år efter år

Lindbäck vill ha ett tätare samarbete med andra byggföretag, särskilt underleverantörer som tillverkar fönster, dörrar och andra byggelement. Först då utnyttjar man ”Lindbäck Production System” fullt ut.

Fabrikschefen Stefan Lindbäck reagerar direkt när Byggvärlden kallar satsningen på japanska produktions- och ledarskapmetoderna för ett projekt. – Helt fel. Ett projekt tar alltid slut. Men lean production pågår ständigt och utvecklas hela tiden, säger han. Att se det som ett projekt är antagligen en orsak till att så många försök att införa de japanska arbetssätten misslyckas, anser Stefan Lindbäck. Företagen tillsätter en projektgrupp med uppdrag att ”införa lean”. – Sådant är dömt att misslyckas. Det är lätt att komma igång. Svårigheten ligger i att hålla ut år efter år. Det finns studier som visar att bara 3 procent av sådana projekt blir lyckade. Själv tänker han tillhöra de 3 procenten som klarar det. – Vårt företag är i dag en oslipad diamant. Den tänker vi slipa med japanska metoder. Hela Lindbäcks Bygg, med 135 anställda, omsätter i dag drygt 450 miljoner kronor. Inom tre år ska det resultatet stiga till 700 miljoner. Ett delmål är att öka hastigheten på omsättningen av lagren i fabriken, från 20 gånger om året till 40. Men då krävs att inte enbart hantverkarna och cheferna i fabriken och på byggarbetsplatserna anpassar sig till de japanska metoderna. Alla måste göra det – på beredningen, inköpsavdelningen, försäljningen och det egna fastighetsbolaget. Förmodligen måste också de viktigaste underleverantörerna haka på. Det kan handla om att snäva in toleranserna på produkterna, leverera vid exakta tidpunkter, ”just-in-time”, och att ta över vissa bearbetningar som idag görs på fabriken i Piteå. Leverantörer kommer att få vara med och bereda, planera och projektera på ett tidigare stadium än i dag. – Vi för diskussioner med några leverantörer, har gemensamma projekt på gång. Vissa är mer intresserade än andra, som har fastnat i byggbranschens traditioner. Drömmen är att ha ett så tätt samarbete att Lindbäcks och de viktigaste leverantörerna kan gå in i varandras planerings- och ordersystem – med hjälp av gränssnittet EDI, electronic data interface.

Familjeföretag bygger moduler

Lindbäcks Bygg är ett familjeföretag som bildades 1924. Sedan 1994 producerar man enbart trähus i flera våningar – hyresrätter, bostadsrätter, kontor, studentbostäder, äldre- och trygghetsboende.

Lindbäcks fabrik i Piteå byggs i?dag flerbostadshus med sammanlagt 800 lägenheter. 80 procent går på export till Mälardalen. Sedan 1997 har man ett säljkontor i Stockholm.

Byggmodulerna, eller volymerna, som tillverkas i Piteå är cirka 30 kvadratmeter stora. Höjden, längden och bredden är kundanpassade och kan variera.

En typisk volym kan innehålla två sovrum plus hall, alternativt hall, toalett och kök. Ett annat alternativ är att modulen rymmer en hel studentlägenhet.