Dödsolycka på NCC-bygge

Dödsolycka på NCC-bygge
Förra veckan inträffade ännu en dödsolycka i byggbranschen. En byggnadsarbetare omkom efter kollision med ett tåg i Haninge, söder om Stockholm.

Olyckan inträffade i Tungelsta på måndagseftermiddagen. Av okänd anledning befann sig en NCC-medarbetare på järnvägsspåret och blev påkörd av tåget. Enligt NCC:s personaltidning Stjärnan blev mannen så svårt skadad att han senare avled.

På platsen håller NCC på med förberedande arbeten inför en utbyggnad till dubbelspår.

Olyckan utreds nu av polisen och Arbetsmiljöverket. Enligt Arbetsmiljöverket var järnvägsspåret inte avspärrat för byggnadsarbetarna vid olyckstillfället.

— Eftersom de inte skulle vara på spåren så fanns det inga barriärskydd, säger Anneli Lundh, biträdande tillsynsdirektör.

Bedömer ni det som en arbetsmiljöbrist?

— Det kan vi inte säga ännu, säger Anneli Lundh.

Från och med nästa vecka kommer det inte att finnas någon trafik på spåren intill bygget, men enligt Arbetsmiljöverket beror det inte på olyckan utan på grund av de markarbeten som då ska göras.

Dödsolyckan i Haninge inträffade dagen före den sprängolycka som skadade fyra personer på ett NCC-bygge i Göteborg.

— Vi måste bli bättre på att skapa säkra arbetsplatser. Vi måste alla fundera över vad som kan göras och se till att göra det, säger Peter Wågström, NCC:s koncernchef, till NCC:s personaltidning Stjärnan.

Relaterade artiklar

Vinstvarning från NCC
”En risk för hela den svenska byggindustrin”
Käpplaverket byggs om för en miljard
Ett tillfälligt stopp för säkerheten