Nyheter

Dömda för broras överklagar

I mars dömdes tre personer för arbetsmiljöbrott efter ett broras vid Älandsfjärden 2008. Alla har nu överklagat sina domar till hovrätten. Däremot accepterar Skanska sin företagsbot.

För snart tre år sedan föll delar av ett brobygge samman vid Älandsfjärden, utanför Härnösand. Två byggarbetare omkom och två skadades svårt. I efterhand har utredningar visat att gjutformen var underdimensionerad.

I mars i år fälldes tre personer för arbetsmiljöbrott i tingsrätten. I slutet av förra veckan gick tiden för att överklaga ut. Nu visar det sig att samtliga tre dömda personer har överklagat sina domar.

De som har överklagat är en platschef på entreprenören Skanska, som dömdes till samhällstjänst i 240 timmar och villkorlig dom. De andra två personerna är dels en konstruktör av knektarna, anställd på Construction Software Center Europé (CSCE), dels en knektleverantör på företaget Örnsköldsviks Takstolstillverkning. Båda dessa dömdes av tingsrätten till villkorlig dom och 60 dagsböter vardera. Alla tre personer yrkar nu på att bli frikända.

Tingsrätten dömde samtidigt de tre inblandade företagen till miljonbelopp i företagsbot. Två av dessa; konstruktionsfirman CSCE och knektleverantören Örnsköldsviks Takstolstillverkning, har nu också valt att överklaga. Företagen skriver i sina överklaganden att ansvaret för den bristfälliga konstruktionen ligger hos Skanska.

Skanska har å andra sidan valt att inte överklaga sin företagsbot på sex miljoner kronor.

— Anledningen till att vi inte gör det är en omtanke om de drabbade i olyckan och deras anhöriga, säger Mia Trahn, presstalesman på Skanska, till Allehanda.se.