Nyheter

Döms för häleri och djurplågeri

Så här såg det ut när krokodilen hittades. I dag har hon det bättre, hon bor numera på Crocodiles of the World, utanför Oxford i England. Foto: Länsstyrelsen/Per Levenskog

Under en husrannsakan hemma hos en byggare misstänkt för häleri hittade polisen inte bara stulna verktyg och byggnadsställningar, utan även en två meter lång krokodil.
Nu dömer Malmö tingsrätt mannen för grovt häleri och djurplågeri.


En tidig septembermorgon 2013 gjorde polisen en husrannsakan i ett hus i utkanten av Malmö för att leta efter bland annat byggnadsställningar.
Polisen hittade ställningar, men även stor mängd stöldgods i form av maskiner och verktyg och i ett växthus gjorde de en oväntat upptäckt – en nilkrokodil.

Ärendet blev rikskänt, bland annat eftersom det var med i TV4:s program Djurskyddarna.

I slutet av förra året kom domen mot mannen: han döms till skyddstillsyn för grovt häleri och djurplågeri.
Enligt domen från Malmö tingsrätt har mannen genom sitt bygg- och fastighetsbolag köpt och använt en stor mängd varor som han förstått var stulna.
Totalt rör det sig om 57 åtalspunkter för häleri.
Det handlar bland annat om byggnadsställningar, elverk, skruvdragare, borrmaskiner, flera typer av sågar, bilmaskiner, slipmaskiner, en åkgräsklippare, en byggbod och en minigrävare.
Målsägarlistan består av tio företag inom bygg- och rivningsbranschen.

Mannen nekade till de flesta åtalspunkterna, och erkände några få.
Han döms för grovt häleri och rätten menar att brottet är att anse som grovt eftersom det handlar om en större mängd gods till ett sammanlagt betydande värde samt att det skett systematiskt. Mannen ska nu lämna tillbaka stöldgodset till de drabbade företagen och han ska också betala skadestånd på cirka 13 000 kronor till ett av de klagande företagen.

Krokodilen då?
Den dömde mannen har berättat att han fick krokodilen för mer än tio år sedan av en god vän. Då var den liten och fick bo i ett akvarium, men efterhand som den växte fick den flytta ut till växthuset.

Men växthuset blev för litet. Där kunde krokodilen inte röra sig som den måste och på grund av vassa och skrymmande föremål fanns det också en skaderisk för krokodilen. Dessutom hade den endast tillgång till några få utspridda vattenytor, totalt om cirka tre kvadratmeter vilket är för litet för att den ska kunna ha sitt naturliga beteende och simma, dyka och gömma sig i vattnet.
Lagstadgat utrymme är 40 kvadratmeter.

Krokodilen, som fick namnet Kajsa, omhändertogs omedelbart av Länsstyrelsen.
Kajsa placerades först hos djurambulansen i Höganäs, som jobbade hårt för att hitta en lämplig plats åt henne.
Inga djurparker i Sverige hade möjlighet att ta emot en så stor krokodil, men efter ungefär ett halvår blev det klart att hon kunde flyttas till djurparken Crocodiles of the world, utanför Oxford.