Efter överklagandet – klart för byggstart av 192 lägenheter

Efter överklagandet – klart för byggstart av 192 lägenheter
Godsfinkan blir MKBs första hus i Södra Nyhamnen. Arkitekt är Fojab. Bild: MKB

Mer än tre år efter förvärvet av fastigheten Godsfinkan 3 i Södra Nyhamnen i Malmö kan MKB starta nyproduktion av 192 nya hyresbostäder. Förseningen beror på överklagande av entreprenaden.

Godsfinkan blir MKB:s första hus i Nyhamnen och huset blir 19 våningar högt. Godsfinkan rymmer 192 och det kommer även att finnas sju kommersiella lokaler samt parkering.

– Det är mycket glädjande att vi äntligen kan komma i gång att bygga. Överklagandeprocessen har tagit tid. Nu ser vi fram emot en efterlängtad byggstart direkt efter sommaren, säger Christina Lundby, nyproduktionschef, MKB Fastighets AB.

MKB förvärvade Godsfinkan i november 2019 från Jernhusen. Förvärvet innebär en möjlighet för bolaget att vara en del i arbetet med att utveckla den nya stadsdelen Södra Nyhamnen.

– Att kunna erbjuda Malmöborna hyresrätter i detta centrala, stationsnära läge är både roligt och strategiskt viktigt. MKB bygger i hela Malmö, vår nyproduktion har varit mycket hög de senaste åtta åren, men att bygga i ett så pass centralt läge som vid centralstationen är ovanligt för oss, säger Christina Lundby.

Byggnads AB Tornstaden Syd är totalentreprenör för projektet.
– Vi har under de senaste åren uppfört tre bostadsprojekt i Limhamn för MKB och vi är mycket glada att vi får fortsätta vårt goda samarbete. Nu ser vi fram emot att hjälpa dem att förverkliga detta projekt, som är lite utöver det vanliga, säger vd på Byggnads AB Tornstaden Staffan Waldenström.

Nyhamnen är ett av Malmös största och mest centrala stadsutvecklingsprojekt och omfattar cirka 93 hektar. Malmö stad har arbetat fram ett planprogram för Södra Nyhamnen parallellt med en fördjupad översiktsplan för hela Nyhamnen.

Nyhamnen ska fullt utbyggt kunna rymma upp till 9 000 nya bostäder och 21 000 nya och gamla arbetsplatser. Utbyggnaden väntas vara klar i sin helhet omkring år 2050.

Högsta huset blir 19 våningar högt

Antal lägenheter: 192
Antal våningar: 3 huskroppar; 7, 16 respektive 19 våningar
Lägenhetsstorlekar: 1 – 4 rum och kök
Planerad inflyttning: 2026
Arkitekt: Fojab
Totalentreprenör: Byggnads AB Tornstaden Syd

Godsfinkan består av tre hus, det högsta blir 19 våningar högt.

Relaterade artiklar

Ännu hippare efter ombyggnation
Så ska byggplåtbranschen bli mer cirkulär
Ny affärschef på Tyréns
Kartläggning av länsstyrelsernas insatser ska öka bostadsbyggandet