Nyheter

Elegant förslag blir kafé på Nordbygg

Det vinnande förslaget är ritat av Anton Bogårdh och Anders Stenholm, KTH Arkitektur.

Anton Bogårdh och Anders Stenholm, KTH Arkitektur, har utsetts till vinnare i tävlingen Nya Ögon på Betong.
De vinner 20 000 kronor, men får även utforma ett besökscafé vid Nordbygg 2016 den 5-8 april.

För fjärde gången anordnas tävlingen Nya Ögon På, där vinnarna får designa ett café i entrén på Stockholmsmässan under Nordbygg.
Varje gång har ett speciellt material valts ut och denna gång var det betongens tur.
Tidigare har materialen trä, stål och glas fått var sitt café och samtliga gånger har studenter från Chalmers vunnit.

– Tävlingsuppgiften har bestått i att skapa ett innovativt, spänstigt, spännande och oväntat möte med betong, uttryckt i en fungerande cafémiljö på Nordbygg 2016 i Stockholm. Det som eftersöktes var nytänkande, spännande och roliga idéer, lösningar som visar på betongens möjligheter och goda egenskaper, säger Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, i ett pressmeddelande. 

Från landets olika arkitektskolor har det kommit in 45 förslag som alla bedömts efter kriterierna innovationshöjd, arkitektonisk gestaltning, funktion samt genomförbarhet. 
– De 45 tävlingsförslagen visar på olika sätt att använda materialet betong och många av förslagsställarna har utgått från en fördom som förväntas finnas kring betong som ett grått och tråkigt material och har velat påvisa motsatsen genom att förvåna och radikalt utmana betongens förutsättningar, säger Joakim Lyth, Wingårdhs.

Juryn består av Peter Söderberg, Susanna Bremberg, Kjellander+Sjöberg, representant för Svenska Teknik & Designföretagen, Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong, Henrik Vinell, Strängbetong och Joakim Lyth, Wingårdhs, utsedd av Sveriges Arkitekter.

 – Vi i juryn har koncentrerat vår bedömning på de förslag som klarar en anpassning till verkligheten, caféet behöver både kunna produceras på ett snabbt och enkelt sätt, och kunna användas av många besökare under Nordbygg och tidsaspekten och genomförandet är en viktig del av tävlingsuppgiften, säger Malin Löfsjögård, vd på Svensk Betong.

Det förslag som juryn till slut föll för heter Kolonnad och bakom står KTH-studenterna Anton Bogårdh och Anders Stenholm.

Juryns utlåtande lyder bland annat:
”Ett elegant förslag, stramt i sin presentation, subtilt och poetiskt i sitt utförande, enkelt i sitt teatrala grepp på rummet. En skiktad scenografi skapar siluetter som av en veckad baldakin och ger ett flexibelt rum som också syns på håll. Förslaget vänder i sin enkelhet på begreppet om betong som ett tungt och bärande material, och skapar samtidigt en flexibel och översiktlig miljö, avgränsad, men väl synlig.”

Juryn utsåg även sex hedersomnämnande som alla kommer presenteras under Nordbygg i en särskild utställning. Tävlingen Nya Ögon På arrangeras av Stockholmsmässan/Nordbygg och Svenska Teknik & Designföretagen i samarbete med Sveriges Arkitekter. Detta år var även Svensk Betong medarrangör.