Nyheter

Elevarbeten på dataservar hotade

Branden vid Arkitekturskolan, vid KTH i Stockholm, är forfarande utom kontroll. I brandens fotspår görs nu allt för att mildra de materiella skadorna.<br> — Nu räddar vi alla studentarbeten till nya servrar, säger Leif Brodersen, prodekan på Arkitek

Just nu pågår ett febrilt arbete med att lindra skadorna av den pågående branden på Arkitekturskolan i Stockholm.

— Det värsta hade varit om någon skadats av branden. Det verkar ju tack och lov inte vara så och nu håller vi på att föra över alla studentarbeten till nya servrar. Det är ju inte säkert att branden kommer att nå till de delar av byggnaden där dessa finns, men vi vill vara på den säkra sidan, säger Leif Brodersen.

Det var tidigt i morse som larmet gick om att en brand brutit ut på Arkitekturskolan. Under dagen har ett stort antal brandmän kämpat på plats.

— Det är de nedre delarna som brinner. Det handlar om skolans verkstäder och ateljéer. Vi betraktar dessa som totalförstörda, säger Leif Brodersen.

Under dagen har skolans ledning haft ett krismöte. Under eftermiddagen ska man träffas igen.

— Vi ska ha ett möte med Akademiska hus, som äger lokalerna, klockan 14 för att diskutera ersättningslokaler. Även om branden inte sprider sig så är väl övriga lokaler rökskadade. Det kan ta månader innan vi kan flytta tillbaka, fortsätter Leif Brodersen.

Under torsdagsförmiddagen ska skolans ledning hålla ett informationsmöte för personal och studenter.

Arkitekturskolan, som ligger på Östermalm, stod klar 1970 efter arkitekten Gunnar Henrikssons ritningar. Redan innan branden bröt ut var det bestämt att skolan ska flytta till nya lokaler 2013.

Kommer det här att skynda på flyttplanerna?
— Det är svårt att skynda på en sådan process. I värsta fall kan vi dock få vara i ersättningslokaler ända fram till den flytten, säger Leif Brodersen.