Nyheter

En digital värld växer fram i sandslottens paradis

Ann-Marie Rosendahl och Stefan Engeseth bevakar digitalisering åt Byggvärlden.

En ny digital värld växer fram i sandslottens paradis. Många tycker Dubai liknar Disneyland, andra tycker det är ett paradis. Men ingen kan förneka att i sandslottsparadiset Saudiarabien satsar man stort på förnyelse ex. vis. megastaden NEOM –ett projekt 33 ggr större än New York City.
En digital värld växer fram i sandslottens paradis

Vem har inte som barn byggt sandslott på stranden? Ingen utbildning eller ritningar krävdes, bara barnets fantasi. På de platser i världen där man stödjer barnets nyfikenhet kan förnyelse ske väldigt fort. Varför? Jo utbildning och historia kan ofta stå i vägen för det oprövade. Nu när en ny digital värld håller på att skapas i våra nya eller förnyade städer så är risken stor att utvecklingen bara sker på ytan och allt annat förblir gammalt bakom fasaden. Det är därför vi blickar mot arabiska halvön, som väl kan sägas vara ett stort sandslottsparadis. Där leker man nu fram framtidens digitala värld med de bästa lekkamraterna i världen. Några heter Amazon och Alibaba, andra kallas Hyperloop och vissa drönartaxi, 3D-skrivare och kryptovaluta. Men oavsett namn så är alla en del av ett skapande världen aldrig sett förut.

Är lek något för bygg- och fastighetsbranschen?

Barnet lär sig gå genom att trilla, och idag behöver man lära sig gå in i den digitala världen. Där finns liksom på stranden oändliga möjligheter för de som vågar prova det ogjorda. Säkert skulle en resa till sandslottens paradis, eller att i sommar ta hink och spade och börja skapa nytt, bidra till utvecklingen i branschen – för barnets fantasi slår allt (även IT-jättarna).

NEOM – megastaden

Saudiarabien satsar 500 miljarder USD för att bygga en 26 000 km2 stor stad i öknen, en plats för de lekfulla nytänkarna i världen. En megastad som ska drivas helt på alternativa energikällor (sol och vind) och där robotar ska bemanna serviceyrken. Artificiell intelligens och Internet of Things i kombination ska möjliggöra en helt ny livsstil. Många stora är redan med i leken ex. vis. Amazon, Apple, Virgin och Alibaba. Amazon som skakar om de flesta branscher och Alibaba, ett kinesiskt IT-konglomerat. Detta lekfulla projekt är 33 ggr större än New York City, en ekonomisk zon som sträcker sig över tre länder och en megastad som avses bli börsnoterad.  Frågan blir hur New York City klarar sig som megastad i den nya världen.

Dubai – stad och land

Dubai lyser redan idag med sin digitala innovationskraft och med en rätt kaxig vision som poängterar att de nu skapar en ny verklighet för sina medborgare, en ny framtid för sina barn och en ny modell för utveckling. Här leker många av de stora IT-jättarna men även innovativa startups.

Några smakprov på hur de skapar i sin lek:

Första AI-ministern i världen är tillsatt, Hyperloop mellan Dubai och Abu-Dhabi byggs (med en hastighet på 1200 km/h minskas restiden från 2 timmar till 12 min), drönartaxis och självkörande fordon provas, en fastlagd ambitiös strategi för 3D-skrivare för både bygg- och medicintekniksektorn som redan realiserats i byggda kontorshus och att en skyskrapa på gång, egen kryptovaluta och nya blockchain-tillämpningar testas.

Kort sagt skapas nu en verklighet som är mycket mer verklighet än vad kritikerna sagt tidigare när de tyckte att Dubai var ett Disneyland, bara byggt för underhållning och inte för att leva och bo i. Digitaliseringen erbjuder mer moderna lösningar som skapar livskvalitet.

Vilka möjligheter vill du leka fram?

Någonstans under barnets lekande, kanske i skapandet av ett sandslott, sökte sig många till byggbranschen. Idag är det dags att börja bygga lika fantasifullt igen fast med digitala spadar och hinkar. Vad ser du för möjligheter växa fram här på hemmaplan?

Nyfikna läsare, följ med oss i Jakten på Digitaliseringens möjligheter genom att bidra med synliga, osynliga och otänkbara lösningar till våra krönikor i Byggvärlden.

Ann-Marie Rosendahl, rådgivare inom framtiden 

[email protected]  

Stefan Engeseth, författare och föreläsare. 
[email protected]