Nyheter

”En öppen och <br></br> modern ledarstil”

Det tror Cecilia Fasth, vd för Skanska Fastigheter Göteborg, är förklaringen till att hon utsetts till en av Framtidens Kvinnliga Ledare.

Under tisdagskvällen utsågs Framtidens Kvinnliga Ledare vid en gala på Debaser Medis i Stockholm. Ingrid Larsby Arvered, global inköpschef på Sandvik Materials Technology, förärades den ärofyllda titeln som delades ut för tredje året av chefsorganisationen Ledarna och karriärnätverket Shortcut.

Totalt 75 kvinnliga ledare under 36 år presenterades. Med på topp trettio-listan över den kvinnliga ledareliten finns Cecilia Fasth, vd för Skanska Fastigheter Göteborg.

Hur känns det att hamna på tjugosjätte plats bland Sveriges främsta kvinnliga ledare?
— Det är så klart jätteroligt. Var det plats 26 jag hamnade på? Det visste jag faktiskt inte. Jag hade inte möjlighet att vara med på galan, säger Cecilia Fasth.

Utnämningen är den andra på kort tid. Hon hamnade nyligen på Affärsvärldens årliga lista över de 100 mäktigaste näringslivstopparna under 40 år.

Vad är det som gör dig till en bra ledare?
— Det är alltid svårt att prata om sitt ledarskap, men jag försöker ha en öppen och modern ledarstil. Jag försöker identifiera styrkorna hos dem som arbetar i min grupp och matcha samman personer med olika egenskaper så att de kompletterar varandra, säger Cecilia Fasth.

Hon konstaterar att en kvinna som leder en organisation som domineras av män syns mer, vilket kan vara en fördel.
— Jag blir därmed mer speciell och uppmärksammas mer eftersom det fortfarande inte är så vanligt med kvinnliga chefer, säger Cecilia Fasth.

I september 2006 tog hon över vd-posten efter Lars Vardheim och har under åren hunnit bli van vid chefskostymen. Hon började på Skanska redan 1996 och är enligt henne själv ”skolad inom företaget”. Under årens lopp tycker hon att synen på ledarskap har utvecklats inom byggkoncernen.

— Det är ett betydligt större fokus på ledarskap nu för tiden. Ledare utvärderas, följs upp och stöttas på ett helt annat sätt. Företaget vågar också stötta mer annorlunda chefer, säger Cecilia Fasth.

En annan stor skillnad är att när hon tog över var det bra tider för byggbranschen. Numera är det betydligt kärvare. Den djupnande lågkonjunkturen sätter sina spår även på ledarskapet, konstaterar hon. Personalen behöver mer stöttning och kraven på rak och tydlig kommunikation ökar.

— Det blir helt andra krav på ledarskap i oroliga tider — det senaste året har minst sagt varit intressant. Jag har insett att det är bra att ha en arbetsgrupp med blandade åldrar. De som var med vid den förra krisen på 90-talet kan bidra med sina erfarenheter. De är mentalt förberedda på ett helt annat sätt, säger hon.

Fakta / Framtidens Kvinnliga Ledare

Den 12 maj offentliggjordes listan Framtidens Kvinnliga Ledare över Sveriges 75 främsta unga kvinnliga ledare i åldrarna 20-35 år.

Förutom Cecilia Fasth fanns även Beatrice Teurneau, miljökonsult på Sweco, med.