Nyheter

”En tankeställare”

— De flesta av oss är ju ensamma på våra arbetsplatser, så det var skönt att träffa andra kvinnor i byggbranschen. <br></br> Det säger Helena Hägg, snickarlärling som var med på Byggnads kvinnliga nätverksträff för första gången.

Utbildning, stöd och erfarenhetsutbyte är i fokus inom Byggnadsarbetareförbundets kvinnliga nätverk, som bildades för omkring tio år sedan. I slutet av maj deltog ett 30-tal kvinnliga byggjobbare i nätverkets sjunde konferens i ordningen, under tre hektiska dagar på Rönneberga i Stockholm.

— Det har varit väldigt intensivt, många diskussioner och erfarenhetsutbyten om hur det är att vara kvinna i byggbranschen, säger Helena Hägg.

Själv har hon goda erfarenheter från sin tid som snickarlärling på Skanska i Uppsala.
— De allra flesta jag jobbat med är ”neutrala”, det tycker jag är det bästa — när de behandlar en som vem som helst.

Under den tre dagar långa konferensen deltog nätverkarna även i Byggettans manifestation inför EU-valet, där omkring 250 byggnadsarbetare förhandsröstade och diskuterade Laval-målet på plats i Vaxholm.

— För mig blev nätverksträffen en tankeställare rent politiskt. Det finns så många som inte ens vet vad Laval-fallet handlar om, eller vad Moderaterna och Socialdemokraterna egentligen står för. Vi har tappat den politiska debatten i samhället, säger Helena Hägg.