Nyheter

En tredjedel snart avklarad

Sernekes Karlatorn i Göteborg. Bild: Skidmore, Owings & Merrill

Karlatornet närmar sig 60 meter. Några våningsplan till och en tredjedel har avverkats av det som blir Nordens högsta hus.
– Vi är redan högsta byggnaden på Lindholmen, säger Magnus Eckert, arbetschef på Serneke.

Meter för meter växer Karlatornet och om två år ska det 245 meter höga tornet stå klart.
– Från toppen kan man se bort till horisonten över havet. Samtidigt håller vi på att sätta fasaden – specialtillverkad i Kina – på de nedersta våningsplanen, säger Magnus Eckert.

Arbetet med den första stabiliserande utriggaren är nu klar. Ytterligare en utriggare tillkommer högre upp i tornet. Dessa byggs med mycket betong och armering och kommer att fyllas med fläktar och elektronik. Tornkranen, som efterhand ska höja sig själv och följa med byggnaden hela vägen upp till 250 meter, har precis genomfört sin första förlängning.
– Den monterades först upptill 60 meter och därefter höjer sig själv i 20-metersintervaller. Nu är den uppe på 80 meter, berättar Magnus Eckert.

Karlatornet ska med sina 245 meter och 73 våningar bli Nordens högsta byggnad. Det är ritat av Skidmore, Owings & Merrill, som bland annat står bakom världsberömda byggnader som Buri Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York.

Skyskrapan ingår i Karlastaden – ett helt nytt område som håller på att växa fram på Lindholmen.

Karlatornet ska vara inflyttningsfärdigt om drygt två år.
– De första hyresgästerna ska kunna flytta under andra halvåret 2023. Det är över 600 hyresgäster, som ska flytta in så det kommer att ta sin tid så därför kommer man att hålla på både i slutet av 2023 och början av 2024, säger Magnus Eckert.