Nyheter

Eon planerar jättereaktor

Energijätten Eon bekräftar nu planerna på att ersätta lilla Oskarshamn 1 med en fyra gånger så stor kärnkraftsreaktor. Och man vill bygga den tillsammans med svenska industriföretag, skriver Ny Teknik.

— Vi går igenom vilken teknik vi ska använda oss av, vilka leverantörer och partners och framför allt hur stor lönsamheten kommer att bli på sikt, säger Per Lindell, vd på Eon Kärnkraft och styrelseordförande i Oskarshamns Kraftgrupp OKG.

Ny Teknik avslöjade redan i den 11 februari Eons intresse för att bygga en ny svensk jättereaktor på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn.

Nu bekräftar Per Lindell att man nu sätter igång en utredning som kommer att ta fyra år att genomföra.

Utredningen ska sedan ligga till grund för ansökan om att få bygga ett nytt kärnkraftverk.
— Det är ett stort projekt och ansöka blir omfattande. Vi får också räkna med att remisstiden blir lång, säger Per Lindell i ett pressmeddelande från Eon.
Tidigast 2023 kan det nya kärnkraftverket stå färdigt.

Då måste lilla O1:an, som är Sveriges äldsta kärnkraftverk, stängas — trots att den efter moderniseringen har en teknisk livslängd fram till 2032. O1:an startades 1972 och har nu varit i drift i mer än 35 år.

Den nya reaktorn kommer att ha en effekt på 1800-2000 MW — fyra gånger så mycket som O1:ans 491 MW.

Kostnaden för att bygga O4:an kan bli så hög som 60 miljarder kronor. Man pratar officiellt om 40-60 miljarder kronor, men det mesta talar för det högre beloppet.

Det är på den nivån som slutnotan för den tredje reaktorn i finska Olkiluoto väntas hamna efter förseningar och fördyringar.

Kärnkraftsindustrin har fått kritik för att man syltat in sig för mycket i varandras bolag. OKG av Eon och Fortum, Forsmark av Vattenfall och Eon och Ringhals av Vattenfall och Eon.

Eon vill nu försöka få med andra investerar i den planerade O4:an.

Med största sannolikhet blir det någon eller några av de stora svenska basindustriföretagen som går med för att få sitt elbehov garanterat.

Så är det nya finska kärnkraftbolaget Fennovoima uppbyggt. Där är bland andra Boliden stor delägare.

Fem svenska företag – Holmen, SCA, Boliden, Stora Enso och Eka Chemicals – har gått samman och bildat företaget Industrikraft i Sverige AB med sikte på att investera i en ny svensk reaktor.

— Tanken är att bygga ett nytt kärnkraftverk på endera av de tre platser där det i dag finns svensk kärnkraft, säger Industrikrafts vd Mats Gustafsson till Ny Teknik.

Lars Anders Karlberg / Ny Teknik

Läs fler nyheter på www.nyteknik.se