Nyheter

Ett hus kommer lastat

Båthus har du kanske hört talas om, liksom husbåtar. Nu kommer villa Skeppet. Visserligen fulast i Helsingborg, enligt en tävling. Men alla håller inte med. <br></br> — Jag har en intressent på tre nya Skeppet-villor längre upp i landet, säge

För den vattentokige husspekulanten har nya möjligheter till högkvalitativt boende öppnat sig. I alla fall om man är villig att bo i Helsingborg. Där har nämligen arkitekten Björn Kristiansson gjort ritningarna till ett hus, format som ett skepp. Husmodellen heter följaktligen villa Skeppet.

— Det var en kul idé som sedan utvecklades till någonting mer. Sedan gick det igenom byggnadsnämnden med några justeringar, säger han.

Den första villan har färdigställts i Vejbystrand, utanför Helsingborg. Den andra, precis bredvid, ska bli klar senare i vår. Men den som vill bo i den nu färdigställda villan får räkna med att hosta upp pengar. 5,9 miljoner kronor är utropspriset.

— Vi hade visning på den första villan förra helgen. Då kom det en 12-15 familjer. Men jag har redan fått en intressent längre upp i landet som vill ha tre stycken villa Skeppet, säger Björn Kristiansson.

Rekommenderar du en pool eller badtunna på tomten? Eller kanske en damm?

— Kanske kan det passa med vatten på tomten men husen i Vejbystrand ligger bara ett par hundra meter från havet så det kanske är onödigt.

Enligt Björn Kristiansson är det inte nödvändigt att bygga Villa Skeppet nära havet, eller en sjö. Men det finns ändå mindre lämpade lägen.

— Det kanske inte är helt lyckat att bygga huset mitt inne i en skog, på samma sätt som man inte bör bygga en timmerstuga i ett villaområde, säger han.

I slutet av förra året utsågs villa Skeppet till den fulaste byggnaden i Helsingborg i en tävling som Helsingborgs Dagblad utlyst. Av cirka 1 000 deltagare röstade nästan 24 procent på Björn Kristianssons skapelse. Det är dock ingenting som bekymrar arkitekten.

— Nej, det var en människa som nominerade och sedan hakade andra på. Smaken är olika. Och visst är Skeppet-villorna speciella med en karaktär men det tycker jag är häftigt. Sticker man ut så får man reaktioner, säger han.