Nyheter

Ett vågat projekt

När Skistar gör sin största satsning någonsin är det med konstgjorda surfingvågor, och en multianläggning i skidorten Lindvallen.

Experium heter den nya multianläggningen som öppnar sina dörrar i december 2009. Badanläggningar, inklusive en attraktion som skapar konstgjorda surfingvågor, restauranger och 3D-bio är exempel på vad som ska ingå i den nya nöjeslokalen. Byggkostnaden för hela projektet på 11 500 kvadratmeter uppgår till cirka 350 miljoner kronor.

— Vi bygger det här för att vara konkurrenskraftiga. Vi vill inte bara locka med en skidort utan vara ett turistmål året om, säger Urban Jansson, vd för Experium AB.

Det låter riskfyllt att bygga och framför allt öppna en anläggning som den här under en lågkonjunktur.
— Nja, man kan vända på det och säga att vi bygger för att vara redo när konjunkturen vänder. Då ligger vi bra till. Bygget har inte heller påverkats nämnvärt av lågkonjunkturen.

Enligt Urban Jansson är Experium det största bygget som Skistar varit inblandade i om man bortser från boendeprojekt. Valet av Lindvallen som plats för det nya centret beror bland annat på närheten till redan existerande anläggningar.

— Här ligger vi nära cirka 7 000 bäddar.

Fasaden på det nya upplevelsecentret blir värmebehandlat furu. Tanken är att huset ska värmas upp av ett fjärrvärmeverk som ligger i närheten.
— Dessutom kommer vi att ha en restaurang där vi serverar lokal mat, till exempel älg, säger Urban Jansson.

Fakta / Står färdigt i december

Projekt: Experium.

Arkitekt: Erik L:son Jonsson/Agnas Ark.

Byggherre: Skistar och Eklöf Invest.

Entreprenör: Peab.

Byggstart: April 2008.

Klart:December 2009.

Byggkostnad:Cirka 350 miljoner kronor.

Byggnadsyta:Cirka 11 500 kvadratmeter.