Nyheter

Ett vasst bygge i naturen

Som en port till Kristianstads berömda vattenrike ska stadens nya Naturum stå, ute bland vassruggarna. <br></br> — Det vinnande bidraget, av White Arkitekter, heter Rede i vassen, säger Jörgen Holm, projektledare på Kristianstad kommun.

Vattenriket är samlingsnamnet på det system av floder och kärr som omger Kristianstad. Området är ett eldorado för bland annat fågelskådare och därför ska nu Kristianstads kommun, tillsammans med Länsstyrelsen och Naturvårdsverket, bygga ett Naturum.

— Tanken är att huset ska bli en utgångspunkt för naturturister som ska ut i Vattenriket men ska också innehålla en restaurang och konferenslokaler, säger Jörgen Holm.

Bygget av det kommande naturrummet är tänkt att starta under sommaren 2009. Ett år senare ska huset stå klart. Budgeten för hela bygget, som inkluderar bland annat vägbyggen, ligger på cirka 90 miljoner kronor.

— Nu har NCC lagt ett anbud på cirka 60 miljoner kronor för att bygga själva huset och de ligger bra till. Men vi avvaktar lite på ännu ett anbud innan vi skriver ett kontrakt, säger Jörgen Holm.

Ett hus byggt för att främja naturturismen, borde ju vara miljövänlig i sig självt? Har ni olika åtgärder för att till exempel minska energiåtgången?
— Vi har haft fokus på det. Visserligen har vi en del glas vilket inte är optimalt. Men vi har till exempel solceller som ska hjälpa till att driva verksamheten, och trälameller ska hjälpa till att sänka temperaturen vid varmt väder.

Huset byggs mer eller mindre i ett kärr. Det låter komplicerat.
— Ja, det är besvärliga grundförhållanden. Men vi ska bygga med pålar. I slutändan ska huset stå på betongpålar som når cirka tre meter över marknivån. På så sätt ska huset skonas från eventuella översvämningar, säger Jörgen Holm.

Fakta / Står färdigt nästa sommar

Projekt:Naturum i Kristianstad.

Byggherre: Kristianstad kommun.

Arkitekter: White Arkitekter.

Entreprenör: Troligen NCC i en generalentreprenad.

Produktionskostnad: Cirka 90 miljoner kronor

Byggstart: Sommaren 2009.

Klart: Sommaren 2010.