Nyheter

Experterna: Sverige inte ett museum

Sverigedemokraternas tankar om byggbranschen får mothugg på flera punkter av aktörer inom byggbranschen. — Jag gillar omväxlande stilar och städer som blandar gammal och ny stil, säger Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier.

Sverigedemokraterna anser att byggnader som uppförs i Sverige inte ska bryta mot den svenska byggtraditionen. Bo Antoni har svårt att förstå den åsikten.

— Sverige är inte ett museum där en stil från ett visst årtionde eller sekel ska främjas och bevaras. Personligen tycker jag att det är trevligare med omväxling. Vare sig det handlar om miljonprogram eller villaområden så kan de kännas tråkiga för att de är monotona, säger han.

Katarina Nilsson, ansvarig för arkitekturfrågor på Sveriges Arkitekter, påpekar att det är svårt att prata om en svensk byggstil.

— Rent stilmässigt så är arkitekturen mycket internationell — det gäller också funkisen. Arkitekter och byggherrar har genom alla tider hämtat inspiration från andra länder, säger hon.

Byggbranschen kommer inom en snar framtid att behöva ny arbetskraft. Sverigedemokraterna anser att detta löses först och främst med att ge arbetslösa svenska medborgare jobb. Bo Antoni anser att det inte räcker.

— Fram till 2050 kommer det varje år att behövas tiotusentals nya medarbetare inom byggsektorn. Det rör sig om allt från byggarbetare till ingenjörer, ja allt. För att klara av detta behöver vi arbetskraftsinvandring.

Sverigedemokraterna vill gå ur EU, bland annat för att värna om den svenska modellen med starka kollektivavtal som de anser hotas av EU. Vad tycker du?

— Vi har gemensamt beslutat att vi ska vara med i EU och då ska vi bejaka det. Dessutom, den svenska byggsektorn är beroende av export för att kunna fungera så bra som möjligt. Då måste vi också acceptera att utländska företag kommer hit och arbetar, säger Bo Antoni.

Så mycket riksdagsmakt får partierna

I den preliminära röstsammanräkningen under valnatten fick alliansen 172 mandat, de rödgröna 157 och Sverigedemokraterna 20 mandat. Den slutliga rösträkningen till riksdagsvalet beräknas bli klar under onsdagen.

Alliansens sex vallöften:

  • Behålla rotavdraget
  • Vidta åtgärder, eventuellt lagstiftning, för att få ner byggkostnader och antalet byggfel
  • Utveckla hyresrätten, i första hand genom att utvärdera förslagen om låg moms på bostadshyror, avskaffad fastighetsskatt för hyreshus och skattefria underhållsfonder
  • Förbifart Stockholm byggs
  • Avskaffa taxeringssystemet
  • Utreda höghastighetsspår för järnvägen