Byggprojekt

Utvecklar tunnelbanan till Älvsjö

Ramboll och Afry får uppdraget att realisera en ny tunnelbanelinje till Älvsjö. Foto: Ramboll

Det blir Ramboll och Afry som tillsammans kommer att ansvara för det inledande arbetet med tunnelbanelinjen mellan Fridhemsplan och Älvsjö. Uppdraget påbörjas omgående.

I uppdraget ingår att ansvara för produktionsfrågor som byggbarhet, masshantering, livscykelkostnad, energibalansräkning, kostnad, tidplan samt lokalisering av etableringsområden och arbetstunnlar.

– Det här projektet har stor betydelse för kollektivtrafiken i Stockholm och vi är otroligt glada att tillsammans med vår samarbetspartner Ramboll få förtroendet att bidra till att främja det klimatsmarta resandet och accelerera omställningen till ett hållbart samhälle, säger Folke Sandberg, affärsområdeschef på transportation på Afry.

Olika hållbarhetsaspekter

Uppdraget koordinerar och styr även hållbarhetsfrågorna i hela projektet. Det innebär att projektmål för sociala, ekologiska och ekonomiska frågor formuleras och följs upp kontinuerligt. Exempel på områden som ingår är klimatnytta, tillgänglighet och robusthet. Indikatorer för certifieringen Ceequals inarbetas i detta.

– På Ramboll har vi alltid arbetat för att utveckla samhällen där både människor och miljö kan blomstra. Därför ser vi särskilt fram emot att få jobba in olika hållbarhetsaspekter i genomförandefrågorna, tillsammans med AFRY. Det är en nyckel till att bygga in ett ansvarsfullt och framtidssäkrande tänk i helheten och driva ett hållbart projekt i slutändan, säger Åsa Zeinetz, chef för Ramboll Transport i Sverige.

Byggstart 2025

Uppdraget beräknas vara avslutat under 2024. Tunnelbanan kommer att få nya stationer vid Fridhemsplan, Liljeholmen, Årstafältet, Årstaberg, Östberga och Älvsjö. Det innebär fyra helt nya tunnelbanestationer och två nya stationer i anslutning till nuvarande. Planerad byggstart är 2025 och planerad trafikstart 2034.