Nyheter

Förlikning i mål om försenat tillträde

Foto: Getty Images

Stockholms tingsrätt gav i somras en köpare rätt att häva ett bostadsköp på grund av försening. Bostadsrättsföreningen överklagade till Svea hovrätt.
Nu meddelar hovrätten att parterna nått en förlikning.

En bostadsrättsköpare vände sig till tingsrätten för att få rätt att upphäva ett köp av en lägenhet i Brf Plommonträdet 5 vid Telefonplan i Stockholm. Anledningen var att tillträdet blev sex veckor försenat. 

Enligt en dom i Stockholms tingsrätt i juli 2018 fick köparen rätt. Fastighetsbolaget Savanas bostadsrättsförening Plommonträdet 5 dömdes av tingsrätten att betala rättegångskostnader på en kvarts miljon kronor samt att betala tillbaka handpenningen om 50 000 kronor jämte ränta till köparen. Bostadsrättsföreningen överklagade beslutet till hovrätten. 

Nu meddelar hovrätten att parterna nått en förlikning. Hovrätten skriver att förlikningen bland annat innebär att ”Svea hovrätt ska undanröja Stockholms tingsrätts dom och att Svea hovrätt därefter ska skriva av nu aktuellt mål i hovrätten”.

I och med förlikningen finns fortfarande ingen prejudicerande dom när det gäller hävning av köp på grund av försenat tillträde. Flera liknande mål väntar på att avgöras i rätten. Bostadsutvecklaren SSM har nyligen erhållit stämningar från 44 förhandstecknare som vill häva sina förhandsavtal i projektet Metronomen, Telefonplan.

Dessutom har 55 bostadsköpare som tecknat förhandsavtal i West Side Solna nu tröttnat på att vänta på tillträde och har via advokat lämnat in stämningsansökningar till Stockholms tingsrätt mot bostadsrättsföreningen. West Side Solna drivs som ett JV mellan SSM och Alecta.

Advokatbyrån Altrium som företräder bostadsköparna i West Side meddelar att man ännu inte fått något datum för förhandling. Rättegången väntas äga rum strax före eller efter sommaren.