Nyheter

Förskola vann nordiskt ljuspris

Arkitekten Jonas Kjellander, Sweco Architechts, föredrar skolor framför stora prestigeprojekt. Nu har han tilldelats Nordic Lighting Award för belysningen i Matildelunds förskola i Kumla.

”Matildelunds förskola är ett projekt med särskilt engagemang för barns behov av en god miljö att leka och lära i. Byggnaden använder dagsljus som en naturlig startpunkt och artificiellt ljus bidrar till komfort, hemtrevlig känsla, lek och spänning. Matildelund förskola är ett projekt utformat från barnens perspektiv, både bokstavligt och konceptuellt. Skalan är barnens. Fönster är lågt placerade och belysningen är anpassad för olika ändamål.”

Så skriver juryn i sin motivering om ljusinstallationen på förskolan.

– Det känns jättekul. Det är ett lite udda projekt i sammanhanget. Ofta brukar det vara stora prestigeprojekt som vinner priser. Men det här är ett jordnära projekt i barnens vardag, säger Jonas Kjellander.

Han har specialiserat sig på just barns vardagsmiljö.

– Förskolor är de viktigaste byggnaderna för en socialt hållbar framtid. Det kan låta som stora ord. Men de första fem åren av en människas liv är en oerhört viktig period och när man tänker på hur mycket av den aktiva tiden som barn tillbringar på förskolan inser man hur viktig miljön är.

Enligt honom är förskolor de svåraste byggnaderna att ljussätta eftersom belysningen måste passa så många olika ändamål. Till skillnad från i vuxenvärlden finns det till exempel inga särskilda mötesrum.

– Det är komplicerade byggnader eftersom det pågår så många väsenskilda aktiviteter i samma rum. Först arbetar barnen kanske individuellt eller i små grupper, sedan används rummet för samling och en annan gång sätter man upp något på väggen som barnen får kommentera. Allt kräver olika typer av belysning.

Matildelund har därför utrustats med kontaktskenor som gör att belysningen går att flytta runt och rikta om. Jonas Kjellander har också varit noga med att ljuset ska utgå från barnens perspektiv och ögonhöjd. Han hoppas att priset ska göra att fler får upp ögonen för hur viktig ljussättning är för barn och att fler satsar på den – även om det kostar lite mer.

– Belysning kan användas som ett pedagogiskt verktyg. Många lärare vittnar om att när man sänker ljuset i ett rum sjunker ljudnivån. Har man rätt ljus kan det stödja olika moment i inlärningen och har man fel ljus kan det motverka arbetet. Om det är något som får kosta så borde det vara det.

Nordic Lighting Award har arrangerats vartannat år sedan år 2000. Där tävlar prisbelönta projekt från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Det är andra gången som en svensk byggnad vinner. 2011 vann modevaruhuset K:fem i Vällingby.
 

Marie Bergström
[email protected]