Byggprojekt

Fortsätter samarbetet i Karlastaden

Karlatornet på Hisingen blir Nordens högsta byggnad med sina 245 meter. Foto: Kasper Dudzik

Serneke och Balder fortsätter på den inslagna vägen att tillsammans utveckla Karlastaden. Den här gången gäller det bygget av kvarteret Aries, som omfattar cirka 190 lägenheter. Bredvid passerar Karlatornet nu 100 meter.

Kvarteret Aries omfattar en tolv våning hög byggnad på cirka 15 000 kvadratmeter BTA. De cirka 190 bostadsrättslägenheterna utgör cirka 9 500 kvadratmeter BOA. Fastigheten får även kommersiella lokaler om cirka 2000 kvadratmeter LOA.

”Nordens mest spännande fastighetsutvecklingsprojekt”

– Planeringen och byggnationen av Karlastaden går enligt tidsplan och vi ser en efterfrågan som stärker oss i att gå vidare i samarbetet med Serneke. Tillsammans vill vi utveckla ytterligare ett av Nordens mest spännande fastighetsutvecklingsprojekt, säger Erik Selin, vd på Fastighets AB Balder i ett pressmeddelande.

Det underliggande fastighetsvärdet i JV-bolaget, som Balder förvärvar 50 procent av, uppgår till cirka 210 miljoner kronor. Balder kommer att erlägga köpeskillingen genom delbetalningar under projektets genomförande. 

Serneke totalentreprenör

– Vårt framgångsrika samarbete med Balder fortsätter och jag är glad att kunna fortsätta utvecklingen av Karlastaden ihop med en partner som vi känner väl och som delar vår vision med stadsdelen, säger Ola Serneke, vd för Serneke Invest. 

Projektering av kvarteret har påbörjats och byggstart för mark- och grundläggningsarbeten är planerad till 2022. Kvarteret Aries beräknas enligt nuvarande plan stå klart under första halvåret 2025. Serneke kommer att vara totalentreprenör för byggnationen som har ett beräknat ordervärde om cirka 350 miljoner kronor. Ordervärdet inkluderas i orderingången vid ingånget entreprenadavtal. 

Fakta Karlastaden
Karlastaden består av totalt åtta kvarter, inklusive Karlatornet som blir Nordens högsta hus. Stadsdelen omfattar totalt cirka 2 000 bostäder, handel, kontor och samhällsservice som skola, vård och omsorg. 

Detta pågår i Karlastaden just nu:

  • Full produktion pågår i Karlatornet, där Serneke är hälftenägare, och har nu nått till 30 våningar av sina totala 73 våningar. Kärnan i tornet har passerat 100 meters höjd.
  • Utveckling av de tre byggnaderna Callisto, Lynx och Virgo pågår i ett joint venture mellan Balder och Serneke.
  • Byggnation pågår i kvarteret Capella för Hemsö och Tosito där bostäder, kommersiella lokaler och utbildning kommer att inrymmas.