Nyheter

Fridens kapell- nyskapande i trä

Mitt i vimlet vid Narinkens torg i centrala Helsingfors ligger Fridens kapell, ett av spetsprojekten i World Capital of Design. Kapellet, som stod klart i juni, har precis öppnat för allmänheten och det är tänkt att vara en plats dit stressade stadsbor kan gå för att känna lugn.

Helsingfors har utsetts till designhuvudstad 2012 och viljan att skapa en trivsam stadskultur är stor. Träarkitekturen väckte stor uppmärksamhet redan innan det uppfördes och fick 2010 International Architecture Award av The Chicago Anthenaeum.

– En del har sagt att det här inte är ett traditionellt sätt att bygga en kyrka men kyrkor idag kämpar för att överleva. Det här är min strategi- att bygga den i ett hektiskt område men inuti finns samma atmosfär som i en kyrka, berättar Mikko Summanen, som ritat kapellet tillsammans med Kimmo Lintula och Niko Sirola från arkitektbyrån K2S Oy.

Byggnaden med sin varma honungsfärg står i stark kontrast till de omkringliggande byggnaderna. Fasaden består av horisontella träribbor med fingerfattning och ribborna har laserats innan monteringen. Formen har skapats med hjälp av formsågade limträpelare och balkar. Aulan och mottagningsrummen har en stomme av betong. Slutpriset för byggnationen hamnade på sju miljoner euro.

Huvudplaneraren Mikko Summanen förklarar att arkitekturen varit en utmaning i sig och att den höga kostnaden beror på kvalitén på byggmaterialet och att betongen utanför också har lagts till kostnaden.

– Vi har använt granträ som har fått en speciell behandling med biovax som nyligen utvecklats. Partiklarna är så små och tränger in i träet och ger bättre skydd. Det är också lite färgpigment i det. Byggnaden är som en båt utanpå och som en möbel inuti.

Arkitekturen en utmaning

Svårigheten med bygget har inte bara varit att få de 4000 bitarna av klibbal till innerväggarna att passa ihop, utan även att hitta yrkesskicklig personal. 

– Det har varit svårt att hitta skickliga arbetare som kunde arbeta med trä i den här skalan och bygga den här ytan som är svängd. Alla bitar är olika och det måste vara exakt, för på insidan finns bara rum för 35 mm felpassning.

Ytan på utsidan består av längre bitar som är svängda.  

– Innerväggens baksida har 55 000 hack för att stödja träpanelerna på ytterväggen.

Allt trä kommer från ett företag i Fiskars och det kommer från närliggande områden och Pakrak är byggfirman som uppfört byggnaden.

– Träet kommer från en radie av15mil kring Helsingfors, så allt är närproducerat. Det är ask på dörrar och möbler, gran på utsidan kapellet och klibbal på insidan. Om man jämför storleken på byggnaden så är kostnaden hög, men när man bygger med hög kvalité och unik arkitektur så kostar det mycket pengar, menar Mikko Summanen. 

Inuti den stora salen hörs inte stadens brus. Kapellsalen är 92 kvadratmeter och takhöjden är 11,5 meter. Inredningen är tillverkad i massivt trä. Runt innertakets kanter anas dagsljuset från världen utanför. Den indirekta belysningen uppifrån och det varma trämaterialet både i väggarna och inredningen är tänkt att skapa en fridfull atmosfär. 

När det är mörkt ute finns artificiellt ljus att tillgå.

All teknik är gömd och det finns inga utsmyckningar som i andra kyrkor. Allra längst ned på väggarna är det svartmålat och där döljer sig också svarta eluttag.
Byggnaden har bekostats av kyrkan men tanken är att är välkomna till kapellet, oavsett religiös bakgrund. 

– Idén är att det ska vara öppen för alla men kyrkan är involverad. Det är kyrkan som betalat för byggnaden, men staden som har givit marken, berättar Mikko Summinen.

Anställda vid Helsingfors församlingar och Helsingfors stads socialverk kommer att finnas till hands i kapellet för samtal. Byggnadens totala yta är cirka 270 kvadratmeter och den rymmer förutom kapellsalen bland annat en informationshall och rum för personliga samtal.