Nyheter

Fulaste huset snyggas till

Den har kallats för tårtkartongen och Uppsalas fulaste hus. Snart kan byggnaden bli ett minne blott. Fastighetsägaren Axfast planerar nämligen att ge det utskällda Åhléns-huset en ny fasad av glas.

1961 invigdes varuhusbyggnaden, som från start var omdebatterad och utskälld. Huset ersatte 1700-talshus, där bland annat Carl Wilhelm Scheele upptäckt grundämnet syre. Det nya huset fick öknamnet tårtkartongen.

Decennier senare kan det utskällda huset nu få en ny fasad. Fastighetsägaren Axfast har med hjälp av Tham & Videgård Arkitekter lanserat en ny byggnad med glasfasad.

-Vi vill göra det här, dels för att det finns en byggrätt intill det nuvarande huset som inte utnyttjats, en ödetomt som ser skämmig ut. Dels behöver det nuvarande huset en omdaning med fler ingångar, säger Jan Henriksson på Axfast.

Planerna har på lokalmediernas hemsidor skapat en debatt för och emot. De som är emot anser bland annat att det nuvarande huset har blivit en typisk del av Uppsalas stadsbild som bör bevaras.

– Jag tror att de alla flesta Uppsalabor vill bygga om. Och de som vill bevara vill ju i så fall bevara något som inte ens är i ursprungligt skick, utan en byggnad som har förvanskats av tillbyggnader, kommenterar Jan Henriksson.

Bygglov har nu sökts och förhoppningen är att bygget kan starta under våren 2011. Axfast bedömning är att projektet kommer att kosta cirka 200 miljoner kronor. Ingen entreprenör är ännu kontrakterad.