Byggprojekt

Göteborg vann dragkamp om batterifabrik

Volvo Cars och Northvolts nya batterifabrik i Torslanda i Göteborg. Bild: Northvolt

Det blir i Torslanda på Hisingen som Northvolt, tillsammans med Volvo Cars, bygger sin nästa batterifabrik i Sverige. Totalt handlar det om en satsning på cirka 30 miljarder kronor.

Göteborg vann kampen över bland annat Skövde som också funnits med bland aktuella etableringsorter. Batterifabriken kommer att producera nästa generations avancerade battericeller, speciellt utvecklade för att användas i nästa generations helt elektriska Volvo- och Polestar-bilar.

Direktväg in i Volvo Cars

Fabriken kommer, enligt pressmeddelandet från Volvo Cars, att ha en potentiell årlig cellproduktionskapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh), vilket motsvarar batterier till närmare en halv miljon bilar om året.

Placeringen av fabriken i Torslanda ger, enligt Volvo Carls, fördelar i form av en direktväg in i Volvo Cars största bilfabrik, tillgång till infrastruktur, en stark pipeline av förnybar energiförsörjning och relevant arbetskompetens, och genom sin närhet till både Volvo Cars och Northvolts FoU-enheter.

– Vårt samarbete kring battericeller med Northvolt är mycket viktigt för våra strategiska ambitioner inom elektrifiering, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.

– Vi är fast beslutna att bli ledande i segmentet premium-elbilar och att endast sälja renodlade elbilar senast 2030.

– Bygget av denna gigafabrik i Göteborg är ett avgörande steg, både för en fortsatt förvandling av en av mest dynamiska fordonsregionerna i världen, och för att bli en ledande global leverantören av hållbara batterier, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.

Byggstart 2022

Batterifabriken ska etableras i två steg. Detaljplanering är redan igång för fas ett som omfattar 55 hektar. Planarbetet underlättas av att området är av nationellt intresse för industriproduktion och redan är väl rustat på många sätt, infrastrukturmässigt. Parterna bedömer att markberedning och byggstart kan påbörjas under 2022.

Att processen från förfrågan till byggstart kan gå så här fort beror på det stora arbete som har skett parallellt inom Göteborgs Stad under hösten, med bred intern förankring. Åtta förvaltningar och tre kommunala bolag har jobbat tillsammans för att ta fram lösningar som lever upp till bolagens önskemål, som möter miljökraven och kan realiseras med en pressad tidsplan. Business Region Göteborg har lett arbetet. Även Västra Götalandsregionen har bidragit och skapat förutsättningar.

– På kort tid har Göteborg lyckats svara upp mot bolagens samtliga kriterier, till exempel när det gäller gröna lösningar för vatten, el, logistik och kyla. Genom att återanvända renat avloppsvatten från Gryaab, och använda det som kylvatten, kan vi reducera elbehovet för kylning i fabriken kraftigt jämfört med konventionella lösningar, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.

Northvolt har tidigare en batterifabrik i Skellefteå som nyligen sattes i drift.

logo
Henrik Ekberg