Grönaste taket lyser vitt

Grönaste taket lyser vitt
FN-byggnaden i Köpehamn blir först i Skandinavien med ett tak byggt av växtoljor och kåda. Ett vitt tak som reflekterar solens strålar.

Det är inte alltid snön som lyser vit på taken. På Vita husets tak, liksom på Kreml, på Pantheon i Rom, Kungliga Biblioteket i Stockholm och Svenska Mässan i Göteborg, är det själva ytskiktet som lyser.

Alla dessa byggnader har vita tak från det belgiska företaget Derbigum. Men de är byggda med äldre byggelement, inte det nya vegetabiliska tätskiktet av växtoljor och kåda, plus ett yttre skikt av vit akryl.

Det takelementet, som heter ”Derbipure”, gör sin skandinaviska debut på FN:s nya storbyggnad i Köpehamn. Ett bygge som pågår, som ska stå klart 2014, och tänkt att vara ett nio våningar högt föredöme när det gäller grönt och miljövänligt husbyggande.

Växtoljorna och kådorna i taket är så ekologiska att det nästan går att äta dem. Det översta färgskiktet av akryl är inget att sätta tänderna i — men det går att återvinna.

Meningen med den vita beläggningen är att solens strålar inte ska absorberas utan istället reflekteras. Upp till 80 procent av solens strålar reflekteras, så att de inte värmer byggnaden. Därför går det att spara in på luftkonditionering och annan kylning.

Alla tätskikt och beläggningar från det belgiska företaget kostar mer än motsvarande produkter från exempelvis Icopal eller Trelleborg.

– Ja, det är en större investering. Men våra produkter monteras av specialutbildade takläggare, fungerar problemfritt och brukar hålla i 25-30 år. På sikt är det god ekonomi att satsa på sådant tak, säger Henrik Radomski, ägare till Eurotak i Järfälla, den svenske representanten.

Derbipure är, enligt Henrik Radomski, världens första ekologiska takbeläggning.

Andra beläggningar — inklusive dem från Derbigum – innehåller nästan alltid fossil råolja, i form av bitumen eller PVC-plast.

Relaterade artiklar

Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet
Kraftig ökning av byggkostnader